Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Vooraf screenen zorgaanbieders

2020 43 noortje haarman
Noortje Haarman
Beeld: Twente FM

TUBBERGEN – Het college van de gemeente Tubbergen doet onderzoek naar de mogelijkheid zorgaanbieders vooraf te screenen. Dit om zorgaanbieders die slecht presteren of frauduleus handelen, uit te sluiten van de gemeentelijke inkoop van zorg.

Vinger aan de pols

Raadslid Noortje Haarman van Gemeentebelangen/VVD diende daarvoor een motie in. “Er gaat heel veel geld om in ons zorgsysteem. Regelmatig lezen we over frauduleuze praktijken met name bij zorgbureaus. Gemeentebelangen/VVD vindt dat we zorgvuldig, verantwoord en transparant met maatschappelijk geld om moeten gaan”, aldus Haarman. “Zo’n veertig procent van al onze kosten gaat naar het sociaal domein. Het is en blijft zeer belangrijk om hier de vinger aan de pols te houden. Dit doen we bijvoorbeeld al door onze praktijkondersteuners, zij leveren erg goed werk dat ervoor zorg dat de kosten binnen het sociaal domein gereduceerd kunnen worden. Hun inzet moeten we ook waarderen en continueren. Maar er zijn meer opties waarop we wellicht kunnen besparen.”

Andere aanpak

Haarman keek bij buurgemeenten hoe deze de zorgkosten binnen het sociaal domein reduceerden. “De gemeenten Almelo en Hof van Twente hebben hun beleid met betrekking tot de zorgbureaus anders ingericht om meer grip op een zorgaanbieder te krijgen. Hierbij wordt onderzocht of zorgaanbieders die in aanmerking willen komen voor een contract, vooraf voldoen aan strakkere kwaliteits- en integriteitseisen dan voorheen, in plaats van een screening achteraf. Op deze manier worden de rotte appels eruit gehaald zodat het vertrouwen in het systeem wordt gehandhaafd om betrouwbare zorgbureaus hun werk goed te laten doen.”

Raadsbrede motie

Voor de fractie van Gemeentebelangen/VVD een reden om een motie in te dienen waarbij wordt onderzocht of dit model ook voor de gemeente Tubbergen ook gebruikt zou kunnen worden en welke kosten en baten de invoering daarvan voor de gemeente Tubbergen zou hebben.
De motie was eveneens ondertekend door de fracties van CDA, Pvda en Dorpen Centraal.

Onder de arm

Wethouder Hilde Berning gaf aan dat de gemeente Tubbergen tussen 2019 en 2022 samenwerkt met twaalf Twentse gemeenten met het Twents Model. "In dat Twents Model is er onder andere keuzevrijheid voor de inwoner. Ook is het mogelijk voor kleine aanbieders om mee te doen."
In het Twents Model wordt samengewerkt met 330 aanbieders. "Daar zit soms rotte appel tussen, maar dat betekent nog niet perse dat er wordt gefraudeert. De zorg achter de voordeur is wel van goede kwaliteit."De wethouder gaf aan dat het huidige model geëvalueerd gaat worden. "Het huidige model loopt tot 2022. Ik neem de motie onder de arm mee om te kijken wat de voordelen en nadelen van beide modellen zijn, zodat we goed toe kunnen werken naar het nieuwe model."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.