Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Kinderen krijgen meer invloed in de gemeente Tubbergen

Burgemeester wilmien haverkamp kinderburgemeester kristy geuke
Burgemeester Wilmien Haverkamp en kinderburgemeester Kristy Geuke
Beeld: Twente FM

TUBBERGEN - Er komt een Kinderraad in Tubbergen. Kinderen uit elk dorp worden hierbij betrokken.


De gemeenteraad ging dinsdagavond akkoord met het plan. In afwachting van de coronamaatregelen hoopt de gemeente dat de Kinderraad in december voor het eerst echt samen kan komen.

Iets meer dan een jaar geleden werd Kristy Geuke als eerste kinderburgemeester van Tubbergen geïnstalleerd. Daarbij is ook de wens uitgesproken voor een Kinderraad. Burgemeester Wilmien Haverkamp en Kristy hebben hiervoor actie ondernomen en met succes: er komt een Kinderraad in Tubbergen!

Alle basisscholen

Begin van dit jaar zijn de beide burgemeesters op bezoek gegaan bij alle basisscholen. Daar hebben zij zichzelf voorgesteld en gepraat over ideeën voor een Kinderraad.
“Alle kinderen waren heel erg enthousiast”, vertelt de kinderburgemeester. “We hebben samen nagedacht over wat je moet kunnen als je in de Kinderraad wil. Je moet bijvoorbeeld je eigen mening durven te vertellen, maar ook goed kunnen luisteren naar anderen.”

Frisse manier van denken

Met al deze input is een plan gemaakt om kinderen uit elk dorp te betrekken. Op dat plan is gisteravond door de gemeenteraad een klap gegeven: de Kinderraad in Tubbergen kan er komen. Burgemeester Haverkamp is daar erg blij mee: “Dit past helemaal bij onze gemeente waar we veel samenwerken met onze inwoners, bijvoorbeeld in het proces MijnDorp2030. Vanuit die gedachte is het niet alleen belangrijk om te weten wat onze volwassen inwoners willen, maar ook wat de jeugd vindt. Bovendien hebben kinderen vaak een frisse en andere manier van denken, daarom wordt de Kinderraad opgezet. We vinden het als college en als raad belangrijk dat zij echt invloed hebben. Dus de adviezen die zij meegeven nemen wij mee in onze besluitvorming.”

Alle dorpen vertegenwoordigd

Van elke basisschool, en daarmee ook uit elk kerkdorp, nemen twee leerlingen deel aan de Kinderraad. “We kiezen voor een periode van twee jaar met telkens één leerling uit groep zeven en één leerling uit groep 8”, legt de burgemeester uit. “Hierdoor wisselt de kinderraad dus elk schooljaar voor de helft van samenstelling, zo houden we een mooie continuïteit.”

De Kinderraad heeft als taak om het college en/of de gemeenteraad te adviseren over verschillende onderwerpen die, direct of indirect, invloed hebben op de leefwereld van kinderen. “De onderwerpen kunnen door de gemeenteraad of het college worden aangedragen, maar de kinderen kunnen ook zelf met onderwerpen komen”, legt Haverkamp uit. “Hoe het er allemaal precies uit komt te zien weten we nog niet, want hier willen we juist samen met de kinderen over nadenken. Al kan ik een van de eerste onderwerpen waar de Kinderraad zich over gaat buigen al vast verklappen, we hebben namelijk volgend jaar een nieuwe kinderburgemeester nodig.”

Eerste kennismaking

De gemeente wilde eigenlijk afgelopen voorjaar al uitvoering geven aan het plan, maar helaas heeft corona voor vertraging gezorgd. Ook stond een eerste kennismakingsbijenkomst binnenkort op de agenda, maar deze gaat helaas niet door. In afwachting van de coronamaatregelen hoopt de gemeente dat de Kinderraad in december voor het eerst echt samen kan komen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.