Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Losser

Wethouder Jaimi van Essen:“Minister Wiebes ga eens aan de slag, want dit kan toch niet waar zijn”

Jaimi20van20 Essen
Wethouder Jaimi van Essen - Gemeente Losser
Beeld: Twente FM

LOSSER – Losser wil energie uitwisselen met Duitsland en er wordt zelf als gesproken over een grensoverschrijdend energiepark. Dit is nog niet mogelijk door de wet. “Minister Wiebes ga eens aan de slag, want dit kan toch niet waar zijn.”


In Bad-Bentheim staan zonnepanelen op bedrijfsdaken, is er een bio-installatie die stroom opwekt en er staan windmolens. Bat-Bentheim heeft hierdoor groene stoom te over. Windmolens kunnen niet altijd blijven draaien, doordat het net overbelast is. In Losser wordt er voor 15 procent duurzame energie opgewekt. “Wij kunnen het van harte gebruiken”, aldus wethouder Jaimi van Essen.

Opties

Door bepalingen uit de energiewet in Nederland mag er geen kabel vanaf Duitsland over de grens. Wel mag er stoom van gemaakt worden en zodoende vervoerd worden naar ons land. De energie mag ook opgeslagen worden in een batterij en door een vrachtwagen vervoerd worden naar Nederland. Op deze manier gaat er wel wat verloren en het meteen invoeren van stroom is het meest efficiënt.

Richtlijn

De Europese Unie heeft twee jaar geleden een richtlijn aangenomen over dat dit soort inwonersinitiatieven mogelijk moeten worden. De lobby is nu gericht op het mogelijk maken om een kabel aan te leggen. De ambtenaren van de gemeente en de regio zijn er mee bezig en heeft een bestuurlijke brief naar minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat gestuurd. Van Essen: “Minister Wiebes ga eens aan de slag, want dit kan toch niet waar zijn”.

Uiteindelijk zelfvoorzienend

Als het plan doorgaat, betekent dit niet dat de wethouder in Losser geen windmolens meer wil plaatsen. Hij besluit: “Wij willen ook aan de slag. Uiteindelijk moeten wij ook zelf in onze behoeften voorzien. Het is mooi als wij kunnen samenwerken en daarom wat beter met ons landschap en ruimte om kunnen gaan.”

Het hele interview op de radio is hier te horen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.