Ook Paviljoen Lutterzand in de Lutte gaat vanavond, woensdag 14 oktober, dicht. “Het is ontzettend vervelend en heel zuur. Maar gezien het zich uitbreidende virus zal dit moeten. We draaien vanavond nog tot een uurtje of acht. Daarna sluiten we de tent”, zegt eigenaar John Meijerink.
Hij is wel enigszins verbaasd dat de zaken vandaag, een dag na de bekendmaking van premier Mark Rutte, nog open mogen zijn: “Ik zou zeggen, doe dan de zaak direct dicht.”
Begrip voor maatregel
Hij vindt het aan de ene kant jammer dat ook het restaurant niet open mag, maar heeft aan de andere kant wel begrip voor deze maatregel.
“Ons restaurant had prima door kunnen draaien met de ruimte die wij beschikbaar hebben. Maar ik snap het wel, want dan ga je het uitgaansleven concentreren op een klein deel van de horeca en dat is ook lastig.”
Verschuiving van publiek
Wat vindt hij ervan dat een bioscoop of schouwburg wel open mag voor dertig mensen, maar een restaurant niet?
“Bij een schouwburg kun je alleen maar naar de voorstelling toe, ik ga ervan uit dat het publiek daar nu geen drankje of iets anders kan krijgen. Dat is redelijk controleerbaar. Onder de noemer horeca zit natuurlijk een hele grote diversiteit. Neem nu de discussie om zoals het OMT adviseert, om restaurants eventueel wel te openen: als je een kwart van de horeca wel open laat, krijg je een gigantische verschuiving van publiek naar een klein deel van de horeca. Voor de eigenaar die open mag zijn is dat heel mooi, maar ik denk dat daar het probleem niet mee opgelost wordt. Ik snap op zich de keuze van de overheid, hoe jammer ik het ook vind, om één streep te strekken en de hele horeca te sluiten.”
Veel ruimte, veel zalen
Paviljoen Lutterzand kan goed uit de voeten met beperkende maatregelen zoals die de afgelopen weken golden.
“We beschikken over heel veel ruimte en heel veel zalen. Alle zalen zijn keurig afgesloten met een aparte entree en met aparte toiletgroepen. Het personeel draagt mondkapjes en ook op het terras hebben we een ruime setting: anderhalve meter, tafeltjes voor vier personen, prima geregeld. Alleen, als tachtig procent van de horeca dichtgaat, krijg je wel een grote verschuiving naar een klein deel van de horeca toe.”
Vier weken dicht
Vier weken is de horeca nu dicht. “Hoe lang gaat duren? Ik denk dat we er zeker vier weken aan vast zitten. Wat bepalend zal zijn is hoe het virus zich de komende twee weken gaat ontwikkelen”, aldus Meijerink.
“Ik hoop dat we na vier weken weer iets mogen doen, dat we teruggaan naar een situatie zoals die waar we de afgelopen tijd inzaten. Dertig man binnen per ruimte tot een uur of negen, tien. In dat geval kan een groot deel van de horeca weer draaien. Ik hoop dat we heel snel, ook voor de cafés en bars, terugkunnen naar een opening met een aantal mensen, zodat er weer een beetje cashflow naar de ondernemers komt.”
Maatregelen serieus nemen
Meijerink benadrukt dat de nu genomen maatregelen serieus genomen en opgevolgd moeten worden. “Dat wil ik de mensen ook vragen. Draag een mondkapje als je ergens in een publieke ruimte bent, want ook dat doen veel te weinig mensen. Doe dat, we moeten echt met elkaar zien dat we het virus de baas worden.”