Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Evers Design uit Enter en Elect High-Tech uit Weerselo aan slag voor Europees project

41 chip
Chip.
Beeld: Twente FM

TWENTE - De bedrijven Evers Design uit Enter en Elect High-Tech Electronics uit Weerselo zijn onderdeel geworden van het consortium dat een innovatief detectieplatform ontwikkelt.


De Europese Unie en de provincies Overijssel en Gelderland ondersteunen innovaties op gebied van virusdetectie en waterzuivering.

Het gaat nu om een project waarbij wordt gewerkt aan een sneltest voor virusdetectie die kan worden gebruikt bij grote virusuitbraken.

Het project VIRAPOC levert een bijdrage aan het bestrijden van de gevolgen van grote virusuitbraken en het beperken van de maatschappelijke en economische effecten.
::volgendepagina::
Het consortium bestaat uit NYtor (Nijmegen) D'Andrea en Evers Design (Enter), Holland Innovative (Enschede) Elect High-Tech Electronics (Weerselo) Micronit Microtechnologies (Enschede).

Detectieplatform

De partners in het VIRAPOC-project ontwikkelen een ‘lab-on-a-chip detectieplatform’.
Er wordt een sneltest voor virusdetectie gerealiseerd met gebruikmaking van verschillende sleuteltechnologieën (nanotechnologie, life sciences, semiconductor en fotonica).
Om te voorkomen dat grote uitbraken ontstaan als mensen elkaar weer meer ontmoeten, moet snel getest kunnen worden om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.
Ook moeten mensen kunnen worden opgespoord die het virus bij zich dragen, maar geen of nauwelijks ziekteverschijnselen vertonen. Een snelle test kan daarnaast onnodige en lange isolatie of thuisquarantaine voorkomen. Hiermee wordt de impact van lokale virusuitbraken voor zowel de economie als het individu verminderd.

Subsidiebedrag

Het consortium ontvangt een subsidiebedrag van 1.116.194 euro van de EU en de provincies Gelderland en Overijssel. De totale kosten bedragen 2.790.486 euro.

Direct hergebruik afvalwater

Een ander Overijssels project dat wordt gehonoreerd betreft een innovatie op gebied van waterzuivering, waarbij nieuwe technieken worden gebruikt om afvalwater van rioolwaterzuiveringsinstallaties te zuiveren tot drinkwaterkwaliteit. Dankzij het project NANOX hoeft geen of minder drinkwater worden gebruikt.
Het project NANOX kan op termijn wellicht een oplossing zijn voor het drinkwater-vraagstuk in Overijssel.

Het consortium bestaat uit NX Filtration (Enschede), Jotem Waterbehandeling (Vriezenveen), Van Remmen UV (Wijhe), Demcon (Optiqua) (Enschede) en Saxion (Enschede).
Zij ontvangen een subsidie van 1.156.947 euro van de EU en de Provincies Overijssel en Gelderland. De totale kosten bedragen 2.706.560 euro.

Nog meer projecten gehonoreerd

Naast de Overijsselse projecten zijn er ook twee Gelderse projecten gehonoreerd op gebied van innovatieve aardappelteelt en elektrische grondboormachines.

www.op-oost.eu
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.