Van hout, ijzer en vloeibaar aluminium maakt Broeze bijzondere kunstwerken. Belangstellenden kunnen, met inachtneming van de coronamaatregelen, vrij een kijkje nemen in zijn atelier aan de Ypeloweg 21 in Enter. Ze zijn van harte welkom tussen 14.00 en 18.00 uur.
Enter en hout
Enternaren hebben iets met hout. In het dorp werden (en worden) klompen en zompen gemaakt. “Op braderieën stond ik wel eens naast klompenmakers. Zij zetten een ambacht voort waar Enter vroeger heel sterk in was. Gaaf toch”, vindt houtkunstenaar Peter Broeze (33), geboren en getogen in het dorp.
Zelf verwerkt de houtkunstenaar het hout op een andere manier.
Broeze kwam in eerste instantie terecht in het slagersvak. “Na een paar jaar werd mij duidelijk dat ik geen echte slager was. Ik miste het gevoel van ambacht en sneed mezelf ook regelmatig in de vingers. Ik had toen een collega die echt liefde had voor dat vak, dat kon je aan hem zien. Dat triggerde mij om op zoek te gaan buiten het slagersvak, naar werk waar ik enthousiast over kon worden.”
Het hout in
Broeze koos voor het hout. Op z’n 21e begon hij met een opleiding interieurbouw. Lachend: “Ik zat bij jongens van 16 in de klas; die hadden meestal niet de drive die ik had.”
Hij rondde de vervolgopleidingen af. Als afstudeerproject maakte hij geen tafel of kastje, maar een ballista, een grote kruisboog.
Hij won er een eerste prijs mee. “Of het ding ook schieten kan? Ja. Maar hij ziet er vooral heel mooi uit.”
De Enternaar ging de interieurbouw in. Hij werd productiemedewerker en hoewel hij nu wel met hout werkte, was dit toch niet helemaal wat hij wilde.
Zijn creativiteit kwam hierbij niet aan bod.
Stapel eikenhout
Tijdens een trip van drie maanden door Amerika kreeg Broeze zicht op wat hij wilde gaan doen.
En zo begon hij vijf jaar geleden, niet lang na die reis, in een hoekje van de kapschuur van zijn oom en tante met creatieve houtbewerking. Het hielp ook dat door de ruilverkaveling langs de Regge in Enter, voorafgaand veel eikenbomen geveld werden. “Ik zag die stapel hout liggen. Ik heb toen een mobiele houtzaag laten komen, de bomen aan planken gezaagd en het hout laten drogen”, vertelt hij. “Een aantal dingen vielen ineens op z’n plaats: dit was een kans en die kans moest ik grijpen.”
Woodworks
Woodworks was geboren, maar de werkplaats was nog lang niet klaar.
De afgelopen jaren richtte Peter, naast zijn baan, de werkplaats verder in. Hij beschikt nu over een mooie collectie handgereedschap en een aantal houtbewerkingsmachines.
Een groot deel van het hout bewerkt hij met de hand.
Naast eiken gebruikt hij houtsoorten als esdoorn, padoek en wengen.
In het hout verwerkt hij ijzer en aluminum, dat gesmolten wordt in het hout. Zo ontstonden onder anders zijn collecties Ironwood en Alucast.
Werk in opdracht
Hij maakt vrije werken, en werken in opdracht voor instanties, bedrijven en particulieren.
Als beginnend kunstenaar werd hij door Waterschap Vechtstromen gevraagd iets te ontwerpen voor een betonplaat met handafdrukken. “Toen men begon met het Reggedalproject werd aan elke deelnemer gevraagd de hand in zacht beton te leggen.”
Broeze voegde betonplaat met handen, bekisting en boomstronk samen tot een bijzondere tafel.
Tijdens het open huis op zaterdag 19 september is ook het kunstwerk te zien dat hij maakte voor pleisterplaats De Barkel. Vanaf 21 september, de Week van de Amateur Kunst, staat het werk op de daarvoor bestemde plek op De Barkel.
Peter Broeze doet nu wat hij graag wil: creatief zijn met hout, ijzer, aluminium. “In Woodworks kan ik mijn creatieve ei kwijt. Het is een grote uitdaging, en ook hartstikke leuk om te doen. Ik merk dat ik als kunstenaar doorga met me te ontwikkelen. En ik krijg hele leuke reacties van mensen.”
Meer te zien en te lezen op: https://pb-ww.nl