Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Wierden

Koffie en geschiedenis op Open Monumentendag

37 20 wierden dekarkel
Wim Boom bij de Barkel
Beeld: Twente FM

WIERDEN - Koffie en geschiedenis: deelnemers aan de fietsroute op de Open Monumentendag in Wierden kunnen voor beide items terecht op Pleisterplaats De Barkel.


Het is goed toeven bij dit bijzondere rustpunt in de prachtige natuur. De pleisterplaats is niet alleen op Open Monumentendag te bezoekers; De Barkel is alle dagen open. Twente FM maakte een reportage.

Een eeuwoude beukenlaan voert de deelnemers aan de route zaterdag 12 september over het landgoed.
Wie hier historische objecten wil zien, wandelt door de historische tuin, bezoekt de reconstructie van de grafheuvel met het graf uit de Steentijd. Of kijkt in de diepte van de Bentheimer put. In de pluktuin kunnen nu bramen geplukt worden.
Koffie en thee zijn tegen een kleine vergoeding verkrijgbaar in het rustpunt met binnen een aantrekkelijk ruimte waar van alles te zien is en buiten kan men gebruik maken van de sfeervolle verscholen zitjes.

Archeologische vindplaatsen

Op het terrein van De Barkel zijn meerdere archelologische vindplaatsen. Er zijn grafheuvels gevonden uit de IJzertijd en uit de Steentijd. “Die grafheuvels liggen in het bos. We hebben in onze historische tuin onder andere een reconstructie gemaakt van een grafheuvel uit de Steentijd, waar van bovenaf in gekeken kan worden”, vertelt eigenaar Wim Boom, die samen met zijn vrouw Gerdien het landgoed beheert.

Kloosterboerderij

De Barkel is vanaf 1410 in beeld als kloosterboerderij, een van de boerderijen die gesticht werden door de monniken van het Cisterciënzenklooster van Sibculo. Het enige overblijfsel daarvan is waarschijnlijk de oude Bentheimer waterput uit de zeventiende eeuw.
De kloosterboerderij verdween, maar door de textielfabrikanten van Ten Cate werd in 1852 een nieuwe boerderij gebouwd. De oprijlaan met de statige beuken dateert ook vanuit die tijd.

Textielfabrikanten

Deze boerderij was een pachtboerderij, die in 1897 gepacht werd door de overgrootvader van Wim Boom. “Hij kocht in 1906 de boerderij”, vertelt de huidige eigenaar.
De akte van die overdracht is te zien in het rustpunt. Ook die boerderij is verdwenen. Het landhuis dat nu op De Barkel staat dateert uit 1982.

Expositie- annex rustruimte

In 2013 een expositieruimte gebouwd, een rustpunt, waar wandelaars en fietsers met een kop koffie of thee kunnen genieten van de natuur om hen heen. Vanuit hier kan het ommetje De Barkel gewandeld worden, van acht kilometer lang.
In de tuin rond het rustpunt zijn stenen beelden te zien van Annemarie Poppe uit Almelo.

Nieuwe initiatieven

Wim en Gerdien Boom ontplooien steeds nieuwe initiatieven om het landgoed nog aantrekkelijker te maken dan het al is. Voor volgend jaar is een gangenstelsel van omgebogen berkenstammen gepland. En komt er een cirkel met een bijzondere zonnewijzer.

Het doel van de vierde generatie van de familie Boom op De Barkel is om iedereen de mogelijkheid te geven om op een laagdrempelige manier te genieten van de prachtige natuur, de historie en cultuur op het landgoed. “Wij genieten er van, wij hopen dat anderen ook genieten van deze mooie plek. ”

De fietsroute op zaterdag 12 september kan worden gestart vanaf 10.00 uur bij de Historische Kring Wederden aan de Appelhofdwarsstraat 2.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.