Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Bergvennen zo droog dat maatregelen direct nodig zijn

36 bergvennen
Natuurgebied de Bergvennen.
Beeld: Twente FM

LATTROP – Natuurgebieden de Bergvennen en Brecklenkampse Veld zijn zo droog dat snel maatregelen nodig zijn.


Dat stelt Gedeputeerde Staten. Zeldzame dieren, planten en bloemen kunnen moeilijk overleven doordat de natuur in het gebied onder druk staat. De bodem is erg zuur en wordt nu kunstmatig nat gehouden.

“We nemen daarom maatregelen om de natuur gezonder te maken en zorgen dat het water in het gebied blijft,” aldus de provincie. “Zo wordt in en nabij het Natura 2000-gebied de doorstroming tussen de vennen verbeterd. Watergangen worden gedempt, minder diep gemaakt of verlegd. Bemesting wordt beperkt.”

Toekomstbeeld

Het uitgangspunt is om de (Europese) natuurdoelen te realiseren, met zo min mogelijk (negatief) effect op de omgeving. Wanneer de maatregelen wel effect hebben op omliggende gronden, wordt met de grondeigenaren gezocht naar een passende oplossing. Het toekomstbeeld van dit Natura 2000-gebied is een heidelandschap met heischrale graslanden, blauwgraslanden, (zeer) zwakgebufferde vennen en diverse solitaire eiken, dennen en jeneverbesstruwelen.

Plan inzien

Gedeputeerde Staten hebben hiervoor drie besluiten genomen die van 8 september tot en met 19 oktober ter inzage liggen. Ze zijn online te bekijken via www.bij12.nl/onderwerpen/natuur-en-landschap/natura-2000-beheerplannen/46-bergvennen-brecklenkampse-veld/. Alle stukken zijn als inkijkexemplaar in te zien op het gemeentehuis Dinkelland in Denekamp en het provinciehuis in Zwolle.

Infobijeenkomst

Op woensdag 23 september is er een informatiebijeenkomst. Aanmelden kan tot 16 september via [email protected].
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.