Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Poitou-ezeltje heeft ’n naam gekregen: Kacie

36 ezel
En we noemen hem... Kacie.
Beeld: Twente FM

NORDHORN – Voor Nederlanders is het een gekke naam, maar voor Duitsers klinkt het prima. ‘Kacie’ heet het pasgeboren Poitou-ezeltje in Tierpark Nordhorn.


Het ezeltje werd op 4 augustus 2020 geboren in de dierentuin in Nordhorn en bezoekers mochten een naam voor de ezel bedenken. De winnende naam Kacie werd bedacht door Susanne Sloot-Schöpping.

De kleine Kacie loopt nu in de wei met de grote ezels Urmel, Fabiënne en Titus. Urmel is de moeder van Kacie. In het begin nog verlegen maar ondertussen al heel nieuwsgierig. Met zijn lange oren en grote ogen werd hij meteen een van de publiekslievelingen.

Het ezeltje heeft nu nog ‘kort haar’, maar het vachtje gaat nog flink groeien. Dat is typisch voor het zeldzame ezelras Poitou.

Stamboeken

In Tierpark Nordhorn wonen al 24 jaar lang Poitou-ezels. Hun stamboek stamt uit 1884. Er zijn twee varianten van het stamboek; het a-boek en het b-boek. In het a-boek staan de zuivere rassen, in het b-boek de kruisingen van Poitou-ezels met andere ezelsoorten. De vader van Kacie behoort tot het a-boek, de moeder tot het b-boek. Daarom hoort het jonge veulen ook in het b-boek thuis.

Bijzonder ezelras

Poitou-ezels kunnen wel 450 kilo zwaar worden en behoren daarmee tot de zwaarste ezelrassen ter wereld. Ze danken hun naam aan de regio Poitou in west-Frankrijk. Ze hebben een rood-bruine vacht en witte accenten op de snuit, neus en ogen. Hun schofthoogte is tussen de 135 en 145 centimeter; bij de heren zelfs 140 tot 150 centimeter.

Het ras bestond zeker al in de 10de eeuw. Door de eeuwen heen zijn ze veelvuldig als lastdier ingezet. Met de komst van gemotoriseerd verkeer werd de vraag naar de lastdieren flink minder en werd de Poitou-ezel ineens zeldzaam. In 1972 waren er zelfs nog maar 25 exemplaren over. Door de inspanningen van het Franse landbouwministerie kon nog net voorkomen worden dat ze zouden uitsterven. Tegenwoordig zijn er wereldwijd zo’n negenhonderd Poitou-ezels.
::foto2::
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.