Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Twents onderzoek: toch veel stikstof bij emissiearme vloeren

Stal20melkvee
Stal melkvee
Beeld: Twente FM

TWENTE – Mineral Valley Twente heeft onderzoek gedaan naar emissiearme stalvloeren. Conclusie: die werken in de praktijk niet zo stikstofreducerend als gehoopt.


Om de stikstofuitstoot te verminderen, kunnen boeren kiezen voor een emissiearme stalvloer. Uit de eerste resultaten van het onderzoek van Mineral Valley blijkt dat de effectiviteit van emissiearme stallen om ammoniakemissies te beperken, in de praktijk minder groot zijn dan gedacht. Emissiearme vloeren doen het in de praktijk niet altijd beter dan de traditionele roostervloeren.

Wim Meulenkamp, voorzitter van Stichting Mineral Valley Twente stelt dat de keuze aan boeren zelf moet worden overgelaten. “Aan de hand van modelberekeningen wordt door beleidsmakers soms gedacht dat alles maakbaar is, terwijl de bedrijfsvoering van de boer in de praktijk anders uitpakt. Elke snede gras is anders, elke koe is anders, iedere boer boert anders. Dit komt ook duidelijk naar voren in de proeftuin van Mineral Valley. Het heeft de voorkeur dat een boer zelf de keuze heeft in de aanpassingen die kunnen worden gedaan om de stikstofuitstoot te verminderen in plaats van verplichte maatregelen die niet altijd passen bij de bedrijfsvoering. Waarbij meten is weten, op bedrijfsniveau, een belangrijk uitgangspunt is. Belangrijk is in elk geval om met de sector hierover in gesprek te gaan.”

De wet- en regelgeving voor de veehouderij op het gebied van ammoniak zijn voor een belangrijk deel gebaseerd op modelberekeningen, die niet voldoende zijn getoetst met langjarige metingen op bedrijfsniveau. Dat was de belangrijkste aanleiding voor Mineral Valley om onder de noemer van meten is weten de proeftuin te starten.

Vervolgonderzoek en nieuwe proeftuinen

De resultaten van dit onderzoek zijn pas het begin. Deelnemers hebben onlangs de resultaten besproken en er zijn veel suggesties gedaan voor vervolgonderzoek. Ook zijn ideeën aangedragen voor nieuwe proeftuinen om alternatieve manieren te zoeken om de ammoniakemissie naar beneden te krijgen.

Eigen inzicht

Directeur van Mineral Valley Ingrid Jansen zet ook in op verder onderzoek, zodat agrarische ondernemers meer vrijheid krijgen om vanuit eigen inzicht te ondernemen. “De uitkomsten uit deze proeftuin zijn aanleiding voor Mineral Valley om de mogelijkheden te verkennen voor een aanvullend onderzoek. Daarnaast zullen we ook andere proeftuinen initiëren om in beeld te brengen welke maatregelen het meest passend zijn in de praktijk om uitstoot te reduceren met als doel om ruimte te creëren in regelgeving en agrarisch ondernemerschap. Daarbij moet ook zeker de economische component worden betrokken.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.