Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Neerslag doet Twentse natuur goed

35 waterschap glanerbeek
De drooggevallen Glanerbeek.
Beeld: Twente FM

TWENTE – De neerslag van de afgelopen dagen heeft Twente goed gedaan, stelt Waterschap Vechtstromen. Maar droog is het nog steeds.


De neerslag heeft enige verlichting gebracht voor landbouw en natuur. Het neerslagtekort in onze regio is nog groter dan 250 millimeter maar de regen van de afgelopen dagen heeft geholpen dit te verkleinen.

Ondanks de regen is de beregeningsregeling nog steeds belangrijk voor goed waterbeheer in het werkgebied: zo mag er geen water onttrokken worden als er geen water meer over de volgende stuw gaat. Hierdoor beschermt het waterschap direct het watersysteem waar dat het hardst nodig is.

Vanaf 26 augustus gerekend is er in de afgelopen 30 dagen op het weerstation Twenthe 40 millimeter regen gevallen. Dat is minder dan het gemiddelde van 76 millimeter.

Met de huidige weersverwachting wordt een lichte daling van het neerslagtekort in de aankomende weken verwacht. De exacte neerslaghoeveelheden zijn echter wel onzeker en kunnen lokaal sterk verschillen.

Grondwater

Als gevolg van de neerslag van de afgelopen dagen vertoont het grondwater een lichte stijging. Op dit moment hebben we nog wel te maken met lage tot zeer lage grondwaterstanden. Met de verwachte neerslag zal het grondwater de komende week naar verwachting nog iets verder stijgen. Afhankelijk van de lokaal gevallen neerslag is de grondwaterstand laag of bij gebrek aan neerslag zien we dat grondwaterstanden laag tot zeer laag zijn. Zeker op de hoge zandgronden is regen welkom. Bij voorkeur geen grote hoeveelheden neerslag in één keer, omdat het water dan niet goed in de bodem kan doordringen en snel afstroomt.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.