Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Waterschap verwacht stabilisatie neerslagtekort in Twente

34 beregening
Het beregenen van een akker.
Beeld: Twente FM

TWENTE - De neerslag van het vorige weekend en de dagen daarna was een welkome afwisseling van het droge en vooral warme zomerweer, stelt Waterschap Vechtstromen.


Dit heeft enige verlichting gebracht voor landbouw en natuur. Als gevolg van hogere watertemperaturen nemen de meldingen van blauwalg en botulisme wel toe.

Vanaf 18 augustus is er in de afgelopen 30 dagen op het weerstation Twente 26 millimeter regen gevallen. Dat is minder dan het gemiddelde van 76 millimeter. Op 18 augustus was het neerslagtekort 267 millimeter. Die waarde ligt iets boven de lijn van 5 procent van de droogste jaren in de grafiek.
Met de huidige weersverwachting verwacht het waterschap een stabilisatie van het neerslagtekort in de aankomende weken.

De exacte neerslaghoeveelheden zijn echter wel onzeker en kunnen lokaal sterk verschillen. De meetstations geven een beeld van de lokale omstandigheden. Het neerslagtekort is een gevolg van weinig regen in combinatie met verdamping door wind en veel zonne-uren. Ook de natuur verdampt in het groeiproces natuurlijk een grote hoeveelheid water. Op een zonnige dag met droge wind en de vegetatie in volle groei, kan er makkelijk 5 millimeter water verdampen, dat is 5 liter per vierkante meter. Voor ons gebied wil dit zeggen dat er op een mooie zomerse dag meer dan 100.000 liter water per seconde verdampt.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.