Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Tierpark Nordhorn flink uitgebreid met Vechtedorf

34 tierpark
De maquette van het nieuw te bouwen Vechtedorf.
Beeld: Twente FM

NORDHORN – Tierpark Nordhorn wordt flink uitgebreid. Het terrein wordt een flink stuk groter en krijgt als naam ‘Vechtedorf’.
Vechtedorf haakt aan bij de bestaande Vechtehof waar regionale historie centraal staat. Vechtedorf wordt een themapark waar het verhaal van het dorpse leven in de Duits-Nederlandse grensregio wordt verteld, met een hoofdrol voor diersoorten die typisch zijn voor deze streek.

Het middelpunt van het nieuwe Vechtedorf wordt een lindeboom. Daaromheen verrijst de komende jaren het dorp. Allerlei ‘dorpse’ taferelen komen zo tot leven: de smid, de slager, de bakker. “Hier komt de geschiedenis van de grensregio van zo’n 100 jaar geleden tot leven,” legt Nils Kramer van de dierentuin uit. “In combinatie met allerlei boerderijdieren die daarbij horen. Veel van die rassen zijn bedreigde soorten. Door ze hier een plek te geven, versterkt de dierentuin zijn rol als soortenbeschermer.”

Veel inkomsten misgelopen

Tierpark Nordhorn heeft de bouwplannen wel moeten bijstellen. Door corona waren er 80 duizend bezoekers minder dan anders en dat betekent een miljoen euro minder inkomsten.
Sommige grote bouwprojecten – zoals de bouw van de panterverblijf – zijn uitgesteld zodat het uitbreidingsplan wel door kan gaan.
::foto3::
Overleven door op te eten

‘Overleven door op te eten’ wordt een belangrijk thema in het Vechtedorf. “Veel oude boerderijdierrassen zijn bijna uitgestorven omdat ze niet rendabel genoeg zijn. Het bonte Bentheimer zwijn bijvoorbeeld, bestond bijna niet meer,” legt Kramer uit. “Nur wenn Nutztiere genutzt werden, hebben ze een kans om te overleven. Dan komen er namelijk meer. Bij het zwijntje is dit ‘nutzen’ dus opeten en dit proces gaan we laten zien in een nieuw gebouw dat een prominente plek in het Vechtedorf krijgt. Hier maken we de bezoekers bewust van het belang van een verantwoordelijke en plezierige manier van omgaan met de oorsprong van het vlees.”

Tierpark Nordhorn brengt dit zelf in de praktijk. Wie bijvoorbeeld een Bratwurst bestelt, eet een worstje dat is gemaakt van het vlees van het bonte Bentheimer zwijn.

Meer nieuwigheden

Het Vechtedorf-plan omvat nog meer bouwplannen. Zo komt er een speciaal verblijf voor het bonte Bentheimer zwijn. De komende jaren wordt onder meer een nieuwe stal gebouwd voor nog meer bedreigde boerderijdiersoorten. Ook wordt de infrastructuur verbeterd en wordt een historische hooischuur gebouwd. Het nog te bouwen toiletgebouw wordt voorzien van een grote stortbak voor de opvang van regenwater. Daarmee worden de toiletten doorgespoeld.

Er worden overigens niet alleen nieuwe gebouwen neergezet; er wordt ook gebruik gemaakt van historische gebouwen uit de omgeving die een nieuwe plek krijgen in de dierentuin.

De bouw gaat naar verwachting ongeveer 10 jaar in beslagnemen. Daarna is het Vechtedorf helemaal af. “Telkens weer een gedeelte. Ondanks corona kijken we optimistisch naar de toekomst en gaan we aan de slag met dit meerjarenplan,” besluit Kramer.
::foto2::

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.