FLERINGEN - Houthandel Lenferink in Fleringen kan uitbreiden.
Deze ontwikkeling in het buitengebied van Tubbergen kan plaatsvinden door het gemeentelijk beleid Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving (KGO).
Voorwaarde voor de uitbreiding is een investering die de leefbaarheid op het platteland ten goede komt.
Een bos aanplanten aan de Hagveldsweg en het naastliggende perceel omvormen tot grasland waar de natuur zijn gang kan gaan, een buitenruimte en berging bouwen bij Kulturhus de Spil voor Jong Nederland en een hek en vlonderpad maken voor Staatsbosbeheer.
Dat is de tegenprestatie van moeder Paulien en zoon Hugo Lenferink voor de uitbreiding van hun bedrijf, wanneer de gemeenteraad op 1 september instemt met het bestemmingsplan.
De Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving is een instrument om groeiende ondernemers in het buitengebied te kunnen laten groeien.
Wethouder Erik Volmerink: “Als je je wilt ontwikkelen in het buitengebied, vinden we dat dit niet ten koste mag gaan van de ruimtelijke kwaliteit. Daarom moet het betreffende bedrijf aanvullende kwaliteitsprestaties doen, die in verhouding moeten staan met de impact van de uitbreiding op de omgeving.”
De wethouder is blij dat de gemeente op deze manier tegemoet kan komen aan het verzoek tot uitbreiding van de houthandel aan de Ootmarsumseweg.
“Het is een mooie impuls voor de lokale economie.”
Een win-win situatie, want ook ondernemer Hugo Lenferink is blij dat hij kan blijven op de huidige plek en toch zijn bedrijf kan uitbreiden. “Een positieve verandering ten opzichte van een aantal jaren geleden. Mooi dat de grond die mijn vader in 2006 aankocht nu toch bebouwd mag worden.”
Zijn vader Gerard Lenferink startte het bedrijf in 1982, toen het vooral gericht was op bosbouw. Langzaam ging het bedrijf over op tuinhout. Vandaag de dag bestaan de werkzaamheden voornamelijk uit het leveren van tuinhout en de bouw van schuttingen, schuurtjes en overkappingen.
Het groeiende bedrijf, met dertien medewerkers en veel lokale en regionale hoveniersbedrijven als klanten, snakt naar meer ruimte. “We lopen tegen de voegen aan. We missen werkplaats- en opslagruimte. Als we met teveel in de werkplaats zijn, lopen we elkaar op de tenen.”
Daarbij heeft de houthandel veel voorraad die niet droog kan staan, wat de kwaliteit van het hout niet ten goede komt.
Ondanks dat de tegenprestatie tijdrovend is en een behoorlijke investering, hebben de ondernemers het er graag voor over. “We kunnen ons bedrijf niet zomaar verplaatsen. Dat willen we ook niet. We zitten op een prachtige plek, een mooie zichtlocatie. Daarbij werken met hout, een natuurproduct, we horen gewoon hier.”
Naast het bos en de kruidenrijke weide zal Lenferink voor Staatsbosbeheer een Twents landhek en een vlonderpad maken in het natuurgebied in Reutum. “Dat is een mooi stukje natuur waar we graag een bijdrage aan leveren”, aldus Hugo Lenferink.
Nu de uitbreiding dichterbij komt kan hij weer vooruitkijken. “Ik verwacht in de toekomst een stuk efficiënter te kunnen werken en nóg mooiere dingen te kunnen maken.”
Met de uitbreiding wordt niet alleen de economie bevorderd, maar ook de leefbaarheid.
Wethouder Erik Volmerink: “De tegenprestatie dient het algemeen belang en de beleving en de aanleg van bos en weide bevordert bovendien de biodiversiteit. De ondernemer mag zelf weten hoe hij wil investeren. Het is slim om dit in eigen buurt te doen. Je maakt als bedrijf een link met de plek en kan zelf ook profiteren van de opwaardering van de buurt. Zo heb je er zelf ook plezier van.” Het plan is nog onder voorbehoud tot goedkeuring van de raad. De raad beslist hierover in de eerstvolgende vergadering.