Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Geen races voor Twentse solarboot: 'Dan regelen we zelf wel wedstrijd'

33 solarboot
De solarboot is klaar voor gebruik.
Beeld: Twente FM

TWENTE – Het Twentse studententeam heeft het na een jaar zwoegen eindelijk voor elkaar: een varende boot op zonne-energie. Maar ja, vanwege corona geen mogelijkheid om te varen. De studenten hebben een oplossing bedacht: ze houden gewoon zelf een race.
Allerlei evenementen konden niet doorgaan, waaronder de wereldkampioenschappen in Monaco. Dan zelf maar een race houden, bedachten de Twentse studenten.

Daarvoor gaan ze naar het Ketelmeer. Op maandag 17 augustus zullen de teams over het water van het meer in Flevoland varen om te zien wie het snelst, behendigst en efficiëntst kan varen.
De Twentse boot heet de Twentsch Pegasus. De boot werd een maand geleden onthuld middels een video.
Inmiddels is het team volop aan het testen op het Twentekanaal om de boot zo goed mogelijk voor te bereiden op de race van maandag.

“Vorige week legden we de boot voor het eerst in het water en het was een opluchting om te zien dat de boot goed werkte. Natuurlijk reken je hier wel op, maar het blijft toch altijd spannend,” vertelt technisch manager Thom Kuenen. “Tot dusver hebben we alleen nog maar te maken gehad met kleine problemen waardoor we vertrouwen hebben in de race van maandag.”

Samen met drie andere zonnebootteams zal Twente aanstaande maandag op het Ketelmeer gaan racen.
Bij een studententeam zoals Twente zetten de teamleden vaak voor één jaar hun studie opzij, om zich volledig te kunnen richten op het project. “Zeker doordat je als team een heel jaar ergens naar toe werkt, en dan hoort dat het niet doorgaat is enorm balen. Zelf een dergelijke race organiseren op kleinere schaal is het perfecte alternatief.”

Aankomende maandag zal het team om 10 uur van start gaan op het Ketelmeer, samen met TU Delft Solar Boat Team, Sunflare Solar Team en Clafis Victron Energy Solar Boat Team. “We zullen onze boot deze dag kunnen testen op snelheid, behendigheid en efficiëntie aan de hand van verschillende race elementen. Een spannende dag voor ons als team, maar bovenal een dag waar we naar uitkijken,” aldus de studenten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.