Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Willi-Walter doet het prima maar andere ooievaars absoluut niet

33 tierpark ooievaar
Een van deze ooievaars is Willi-Walter, die als extra kind is grootgebracht in het nest van Oma.
Beeld: Twente FM

NORDHORN – Herinner je je Willi-Walter nog, de ooievaar die dit voorjaar in Tierpark Nordhorn uit zijn nest werd geduwd? Er is zo goed voor hem gezorgd dat hij al uitgevlogen is. Met andere jonge ooievaars is het minder goed afgelopen. Het is een moeilijk ooievaarsjaar.
Willi-Walter was een van de ooievaars die afgelopen voorjaar uit het ei kroop in Tierpark Nordhorn. Zijn ouders konden niet genoeg eten voor hem vinden en gooiden hem uit het nest. Willi-Walter leefde echter nog toen dierverzorgers hem op de grond vonden en hij werd met de hand grootgebracht.
Besloten werd om geen tamme ooievaar van hem te maken. Hij werd geringd en toen in het nest van ‘Oma’ geplaatst, de enige tamme ooievaar in Tierpark Nordhorn. Oma kan gelukkig niet tellen, dus ze had niet in de gaten dat ze ineens een extra jong had. Ze zorgde er gewoon voor, net zoals voor haar andere kinderen.

Ondertussen is Willi-Walter al uitgevlogen. De dierentuin hoopt op de hoogte te blijven van Willi-Walters leven, vandaar dat hij is geringd.
::foto2::
Slecht ooievaarsjaar

Voor andere ooievaars liep het verhaal minder goed af. het is namelijk een slecht ooievaarsjaar.
Momenteel maken ooievaars zich klaar voor hun tocht naar hun winterverblijven. Sommige zijn al op weg, andere zijn nog volop voedsel aan het zoeken om genoeg krachten op te doen voor de lange reis.
Het zijn er dit jaar beduidend minder, merkt Wilfried Jürges van de ooievaarswerkgroep in Niedersachsen (de Duitse deelstaat net over de grens waar Nordhorn onder valt). Hij is net klaar met de ooievaarstelling.
“Hoewel er meer ooievaar is de Grafschaft Bentheim aanwezig waren, is het aantal jonge ooievaars sterk verminderd,” vat hij het ooievaarsjaar 2020 samen.

Waarom Nordhorn?

Het grootste deel van de wilde ooievaarspopulatie heeft nesten op het terrein van Tierpark Nordhorn. Niemand weet precies waarom ze massaal voor die locatie kiezen. “Eerst waren er slechts enkele wilde ooievaars in de dierentuin, maar in 2012 werden het er plotseling een heleboel,” vertelt Ina Deiting van de dierentuin. “Waarom precies is niet duidelijk, maar aan het voer ligt het in elk geval niet. Ze worden hier niet gevoerd. We willen niet dat de wilde populatie kunstmatig groot gemaakt wordt. Ze moeten zelf hun eten zoeken in de omgeving.”

In hele regio te vinden

Stel dat de ooievaars bijgevoerd zouden worden, dan zou de ooievaarspopulatie onevenredig groot worden, groter dan er eigenlijk plek is gezien het eten dat voorhanden is in de omgeving. Maar zoveel eten is er momenteel niet. “Daarom zien we onderhand in de hele omgeving ooievaars op pas gemaaide weilanden en velden naar eten zoeken. De dieren moeten momenteel behoorlijk ver vliegen om eten te kunnen vinden,” aldus Deiting.

Te weinig muizen

In 2019 werden nog 61 jonge ooievaars grootgebracht. Dit jaar waren dat er maar 38. “Een oorzaak is waarschijnlijk de onervarenheid van veel ooievaars. Ze hebben nog geen ervaring met het ouderschap, paarden voor het eerst en hebben hun nesten al snel verlaten,” vermoedt Jürges. “Maar de belangrijkste reden is de belabberde voedselsituatie in de regio momenteel. Geen regenwormen vanwege de droogte in het voorjaar en later te weinig muizen. In regio’s met een muizenplaag, zijn veel meer ooievaars te vinden.”

Niet bijvoeren

Toch maar bijvoeren dan, als het voedseljaar voor de ooievaars zo slecht is? Nee, dat gaat Tierpark Nordhorn niet doen. De strategie is om de ooievaars als wilde populatie te behandelen en daar hoort bijvoeren niet bij. De ooievaarsbeschermingsorganisatie LAG staat volledig achter deze strategie. Het gedrag van ooievaars verandert namelijk als ze gevoerd worden en daardoor komen ze uiteindelijk in de problemen.

Ooievaar Oma

Er is overigens één ooievaar in de dierentuin die wel gevoerd is: dat is Oma. Oma is namelijk een ‘tamme’ ooievaar. Ze werd in 1999 in de dierentuin geboren en woont daar nog altijd. Zij is de enige met het privilege van gevoerd worden. Oma heeft overigens een relatie met een wilde ooievaar.

In februari terug

In februari worden de eerste ooievaars weer terug verwacht in Tierpark Nordhorn. Gehoopt wordt dat de voedselvoorziening volgend jaar beter is. Om de huidige ooievaarspopulatie in stand te houden, zijn minstens twee jonge ooievaars per broedpaar nodig.

Meer informatie over de ooievaars in Grafschaft Bentheim is te vinden op www.stoerchegrafschaft-bentheim.de.
::foto3::

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.