Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Kleine opkomst bij jongeren vaccinatie HPV: 'Ik heb er niks van gehoord'

''Ik heb me er nog niet in verdiept'', zegt iemand uit losser van 20 jaar. Weinig jongeren die geboren zijn tussen 1996 en 2003 laten zich vaccineren voor HPV (humaan papillomavirus). Acht op de tien mensen komen in aanraking met het besmettelijk virus. Bij een besmetting is er kans op zes verschillende soorten kanker. Van de 1,3 miljoen jongvolwassen heeft maar twintig procent tussen de 18 en 27 zich laten vaccineren. Volgens Marie-José Sprakel van GGD Twente zitten we in Twente al iets boven het gemiddelde.

''Ik zou graag gevaccineerd worden, maar ik ben te oud'', zegt een vrouw uit losser van 37. De overheid vindt het belangrijk dat jongeren de prik nemen. Door de weinige opkomst is de GGD en het RIVM gestart met de campagne 'Mis 'M Niet.' Bij treinstations en scholen zijn pop-up locaties waar jongeren zich kunnen laten vaccineren. Op deze manier hoopt de overheid dat jongvolwassenen zich sneller laten vaccineren. De vaste vaccinatielocaties zijn er ook nog.

Campagne

Uit onderzoek blijkt dat groot deel van de jongvolwassene wel van plan is de prik te halen. Met de campagne willen ze de jongeren realiseren dat de prik nu nog gratis is. Een eerste is noodzakelijk voor de zomer, omdat er voldoende tijd tussen de twee prikken moet zitten. Alléén twee prikken zorgen voor langdurige bescherming. Advies is om vóór augustus de eerste prik te halen, zodat er genoeg tijd zit tussen de eerste en tweede prik. In 2024 gaat de vaccinatie ongeveer 150 euro kosten.

icon_main_info_white_glyph

Wat is HPV?

Er zijn verschillende soorten HPV. Na een besmettingen kun je na tien tot vijftien jaar kanker krijgen. Baarmoederhalskanker is de bekendste vorm van kanker die door HPV veroorzaakt wordt. Plekken waar HPV kanker kan veroorzaken zijn: In de mond-keelholte, schaamlippen, anus, penis en vagina. Niet iedereen wordt ziek van het virus. Meestal zorgt het lichaam ervoor dat het virus uit het lichaam gaat. Bij HPV kan men meerdere keren besmet worden.

Mannen ook

Dat mannen zich nu kunnen laten vaccineren voor HPV is nieuw. Veel vrouwen zijn rond hun tiende al geprikt tegen dit virus. Deze prik wordt ook wel de 'baarmoederhalskanker prik' genoemd. Een HPV-infectie kan naast baarmoederhalskanker, ook voor andere soorten kanker zorgen. Zoals in de anus, penis, en de mond- en keelholte. Dit wordt steeds vaker bij mannen gezien. Daarom is het belangrijk dat zowel mannen als vrouwen worden gevaccineerd. Per jaar zijn er zo'n 1.100 vrouwen en 400 mannen met kanker door HPV. Bij vrouwen kan een vaccinatie 74 procent van kanker door HPV voorkomen, bij mannen is dit 81 procent.

“Als ik de leeftijd had, liet ik me vaccineren.”

Bijwerkingen

Een HPV-vaccinatie geeft geen ernstige bijwerkingen. De plek waar de prik is gezet kan pijnlijk zijn. Het kan spierpijn veroorzaken, buikpijn, misselijkheid, moeheid of koorts. Dit duurt één tot drie dagen. Er zijn nooit ernstige, blijvende klachten gevonden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.