Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Groot natuuronderhoud Reutumerveen en –weuste

31 boswachtersblog
Reutumerveld.
Beeld: Twente FM

REUTUM – Staatsbosbeheer gaat in het najaar groot onderhoud uitvoeren in de natuurgebieden Reutumerveen en Reutumerweuste. De werkzaamheden staan in het teken van bos- en houtwalbeheer en zijn noodzakelijk voor de instandhouding van deze natuurgebieden.
De bosranden en houtwallen in de gebieden zijn toe aan onderhoud, stelt boswachter Jeroen Buunen.

“Er staan momenteel veel hoge bomen, wat zorgt voor schaduwval op de naastgelegen percelen en ze verdringen de struiken in de houtwal. Hierdoor verdwijnen kenmerkende plant- en stuiksoorten die hier thuis horen en die belangrijk zijn voor de biodiversiteit.”
Daarom gaat Staatsbosbeheer dit najaar werkzaamheden uitvoeren. Een deel van de bomen wordt gekapt. Hierdoor krijgen kwetsbare soorten meer licht en ruimte om zich te ontwikkelen.

"Op deze manier wordt de biodiversiteit bevorderd en blijft het unieke en oude landschap voor de toekomst bewaard.”

De gebieden Reutumerveen en Reutumerweuste zijn ongeveer 75 hectare groot en bestaan uit een afwisseling van graslanden, vochtige bossen, watergangen en vele meters houtwallen. Buunen: “Het gebied is een weerspiegeling van het oude, kleinschalige Twentse cultuurlandschap. De gebieden zijn het hele jaar behoorlijk nat, dit komt door hoge kweldruk (grondwater dat aan de oppervlakte uit de bodem komt) en de lage ligging in het landschap. Door deze omstandigheden vind je in de gebieden bijzondere plant- en diersoorten zoals de gevlekte orchis, meerdere veenmossen, diverse insecten, de karakteristieke koekoek en het sierlijke ree.”

De hele blog van boswachter Jeroen Buunen is te vinden op www.boswachterblog.nl.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.