Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Lastige coronaregels; Phion moet optreden met afgeslankt orkest

31 phion ellavonpoucke
Elle van Poucke is solist tijdens het Schumanns Celloconcert.
Beeld: Twente FM

TWENTE – Phion kan weer concerten geven, maar niet meer met het voltallige orkest. Dat past niet binnen de coronaregels.
Het orkest heeft een groot aantal musici want Phion is de fusienaam van het orkest dat wordt gevormd uit het Orkest van het Oosten en het Gelders Orkest. “Maar binnen de anderhalvemetersamenleving is het helaas niet mogelijk een voltallig orkest op het podium te plaatsen,” aldus de musici.

Met minder musici en een alternatieve programmering kan Phion alsnog van betekenis zijn voor het publiek met live symfonische muziek.

Het orkest gaf begin juli weer concerten in een aantal concertzalen. Na de zomer start een nieuw seizoen met een aantal aanpassingen in het programma. Door de richtlijnen van het RIVM moet zowel publiek als musicus 1,5 meter afstand houden. Daardoor past een voltallig orkest niet op een podium.

Met een kleinere bezetting, een concertduur van een uur en alternatieve programma’s kan het orkest toch nog live concerten geven voor zijn publiek.

De dirigenten en solisten spelen zoveel mogelijk volgens planning. Zo leidt Otto Tausk het orkest bij de opening van het seizoen. Hij sluit het jaar ook met Phion af tijdens het traditiontele kerstconcert. Er staan bovendien topmusici van eigen bodem op het podium zoals Rick Stotijn, Ella van Poucke en Thomas Beijer. Verder komt dirigent Wayne Marshall terug als maestro én pianist in een swingend concert en ontvangt het orkest nieuwe solisten als vioolvedette Soyoung Yoon.

Orkest Phion treedt de komende maanden veel op in Enschede, Arnhem en andere plaatsen in Overijssel en Gelderland. Op 25 oktober speelt het orkest bovendien een kinderconcert in stadstheater De Bond. In Oldenzaal staat ook de Matthäus Passion gepland op 26 maart.

Het hele programma is te vinden op www.phion.nl.
Meer informatie
Het aangepaste programma voor de maanden september t/m december is te zien op de website van Phion. De start van de kaartverkoop verschilt per concertzaal. Hoe het programma er vanaf januari uit gaat zien, volgt later.
Voor meer informatie en het bestellen van kaarten zie www.phion.nl.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.