Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Atalanta's en dagpauwoog meest getelde vlinders

31 atalanta vlinder
De atalanta-vlinder.
Beeld: Twente FM

TWENTE – De atalanta-vlinder komt het meest voor in tuinen in onze regio, gevolgd door de dagpauwoog en het klein koolwitje.
De Vlinderstichting hield voor de twaalfde keer de tuinvlindertelling via vlindermee.nl. In onze provincie werden zo'n 850 tellingen gedaan in 350 tuinen. Landelijk werden bijna 14.000 tellingen doorgegeven, in ruim 4500 tuinen.

De nummer 1 was al heel erg snel duidelijk: de atalanta. Deze relatief grote, oranje met zwarte vlinder is behoorlijk talrijk in 2020. Hij werd in 83 procent van de tuinen waargenomen. De dagpauwoog werd tweede. Het klein koolwitje werd derde, gevolgd door de citroenvlinder en het groot koolwitje.

Alle resultaten zijn te vinden op www.vlinderstichting.nl/vlindermee/resultaten.

Veel vlinders in het noorden

Opvallend: in de noordelijke provincies werden veel meer vlinders geteld dan onder de rivieren. Van alle atalanta’s die geteld werden, werd maar liefst 79 procent boven de rivieren waargenomen. En voor de dagpauwoog was dat effect nog sterker: 84 procent van het totaal werd in noord- en midden-Nederland gezien.

Ook Overijssel was dit het geval: de atalanta en de dagpauwoog werden hier veel meer gezien dan in midden - en Zuid-Nederland. De citroenvlinder werd ook veel gemeld in Overijssel; deze vlinders is talrijker oosten van Nederland dan elders. In Overijssel kwam deze gele vlinder op nummer 4, landelijk eindigde hij op de zesde plaats.

De dagpauwoog werd landelijk tweede. Ook ten opzichte van 2019 deed deze vlinder het goed: vorig jaar werd hij nog slechts in 51 procent van de tuinen waargenomen, dit jaar in 70 procent. Waarschijnlijk komt dat door de temperatuur. Vorig jaar was het erg heet en dan houden dagpauwogen zich schuil.

Is 2020 een goed vlinderjaar?

Dit jaar werden er meer vlinders geteld in 2018 en 2019. Veel deelnemers hoopten dan ook op een goed vlinderjaar. “In vergelijking met de twee voorgaande jaren klopt dat ook”, zegt De Vlinderstichting. “Maar als we wat langer teruggaan en vergelijken met de periode 2009-2017, zien we helaas een daling. Vlinders gaan langzaam maar zeker achteruit. De lichte opleving van dit jaar is dan ook geen reden tot optimisme.”

De Vlinderstichting roept iedereen dan ook op om in de tuin iets te doen voor vlinders. “Plant nectarplanten voor vlinders en voedselplanten voor rupsen. Alleen dan kunnen we zorgen de daling een halt wordt toegeroepen.”
::foto2::

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.