Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Wierden

Klompenmakers boren en schaven vanachter roodwit afzetlint

31 20 wierden enter klompen
Klompen- en Zompenmuseum van Enters erfgoed
Beeld: Twente FM

ENTER - Roodwitte linten rond de klompenmakers geven aan tot hoe dichtbij bezoekers mogen komen. Niet eerder werden achter een afzetting klompen gemaakt. De voorzitter van Enters Erfgoed,
Elke woensdagmiddag in de zomervakantie verzorgen de vrijwilligers van Enters Erfgoed demonstraties bij de musea aan de Hoge Brink. Voor het eerst is er nu ook machinaal klompen maken te zien, op machines van honderd jaar geleden.
Albert Bouwmeester, is blij dat de ambachtelijke demonstraties weer gegeven kunnen worden, ondanks deze beperkingen. “We zetten de demonstraties af met roodwitte linten, de opstellingen worden ook wat verder uit elkaar gezet”, vertelt hij.

Naast klompen maken kunnen belangstellenden zien hoe er vroeger decoratief zand gestrooid werd, wordt er gespind en af en toe hout gehakt. Nieuw dit jaar is het machinaal klompen maken, met machines uit de jaren twintig van de vorige eeuw. “Dat doen we naast het ambachtelijk klompen maken. Het machinaal klompen maken werd circa een eeuw geleden geïntroduceerd in Enter die introductie had een enorme impact in Enter Voordat de machines kwamen waren er zo’n driehonderd klompenmakers in Enter, daarna bleven nog een tiental bedrijven over.”
In Enter is momenteel nog één klompenmakerij.

Klompen maken is een wezenlijk onderdeel van de Enterse cultuur. Er is zelfs een klompenmakersopleiding in Enter, die gegeven wordt door Enters Erfgoed. “Daarmee leveren we echt een bijdrage een de instandhouding van dit immaterieel erfgoed”, benadrukt Bouwmeester.

De demonstraties zijn gratis toegankelijk. In een klomp kan vrijblijvend een bijdrage in de kosten gedeponeerd worden. Ook het Klompen- en Zompenmuseum kunnen bezocht worden; vanwege de coronamaatregelen kan er een klein aantal bezoekers tegelijk in. Oudheidkamer Buisjan blijft voorlopig gesloten. De ruimtes in Buisjan zijn zo klein, dat daar, rekening houdend met de coronamaatregelen, geen bezoekers ontvangen kunnen worden.

Op de agenda voor dit jaar staat nog de Slachtvisite op de tweede woensdag in november. Bouwmeester: “De vergunning is ingediend. IJs en weder dienende gaat dit evenement door.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.