Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Twente

Aantal ww-uitkeringen Twente stijgt

UWV20 Twente
UWV Twente
Beeld: Twente FM

TWENTE - De coronacrisis heeft grote impact op de economie en werkgelegenheid in Twente, zo blijkt uit eerder deze week gepresenteerde cijfers door de provincie Overijssel.
Ondanks de noodmaatregelen die het Rijk aanbiedt aan bedrijven om zoveel mogelijk personeel te behouden, is een groei in het aantal ww-uitkeringen zichtbaar.

Tussen februari en maart 2020 is het aantal Overijselaars met een ww-uitkering toegenomen met 777 en tussen maart en april van dit jaar zelfs met 2.400. Deze groei is met name zichtbaar bij de dienstverlenende beroepen (+21 procent ) en transport en logistiek beroepen (+19 procent).

Ondanks dat veel bedrijven het moeilijk hebben, lijkt een toename in faillissementen vooralsnog uit te blijven.
::volgendepagina::
De sectoren die naar verwachting de sterkste krimp in werkgelegenheid ondervinden zijn de horeca, cultuur, sport en recreatie en verhuur van roerende goederen. Ook worden de detailhandel (niet food), de maakindustrie, personenvervoer, persoonlijke dienstverlening en handel in en reparatie van auto’s hard geraakt.

Het gaat om 29 procent van de Overijsselse bedrijven, goed voor 24 procent van de werkgelegenheid.
::volgendepagina::
Aan de andere kant ontstaat er meer werkgelegenheid in bijvoorbeeld de gezondheids- en welzijnszorg en openbaar bestuur. In Overijssel zijn er relatief veel vestigingen (11 procent) in deze sectoren ten opzichte van Nederland (5 procent).

Onderzoeksbureau Panteia becijferde dat volgens het meest waarschijnlijke scenario het arbeidsvolume in Overijssel dit jaar met 6,3 procent gaat afnemen en in 2021 weer met 2 procent toeneemt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.