Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Regen blijft zegen in Noordoost-Twente

Drooggevallen watergangen vijver verdroogde aarde
drooggevallen watergangen verdroogde aarde
Beeld: Twente FM

TWENTE – De neerslag van de afgelopen tijd heeft goed uitgepakt voor landbouw en natuur, maar in Noordoost-Twente is nog altijd een neerslagtekort. Gelukkig wordt regen voorspeld voor de komende tijd.

De landelijke Coördinatiecommissie Waterdeling meldt dat de hoge zandgronden in Oost- en Zuid-Nederland, waaronder Noordoost-Twente, nog steeds met te lage grondwaterstanden kampen.
Het neerslagtekort is bovendien nog steeds niet opgelost, waardoor de oproep van de drinkwatersector om zuinig om te gaan met water uit de kraan, van kracht blijft.

De Unie van Waterschappen heeft onderzoek gedaan en daaruit blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders zich zorgen maakt over problemen door watertekort. Mensen die zich zorgen maken over de droogte denken daarbij vooral aan de gevolgen voor de natuur, mislukte oogsten en uitdroging van dijken.

Dirk-Siert Schoonman, bestuurslid Unie van Waterschappen: “De zorgen over de droogte zijn terecht. De droge zomers van 2018 en 2019 hebben zichtbaar gemaakt dat klimaatverandering bittere realiteit is in Nederland. Ook deze zomer maken veel waterschapsmedewerkers weer overuren om de problemen door de droogte zo beperkt mogelijk te houden.”

Regenton is populair

Bijna de helft van de ondervraagden verwacht vaker overlast te gaan ervaren door watertekort en 44 procent is bereid zelf maatregelen te treffen om schade te voorkomen. Hierbij geeft driekwart de voorkeur voor het installeren van een regenton. De aanleg van meer groen wordt genoemd door ruim 60 procent.

Tegel eruit, groen erin

Gemeenten en waterschappen willen de verstening van stedelijk gebied tegengaan door vergroening van straten en tuinen te stimuleren. Alle kleine beetjes helpen om water beter op te slaan en vast te houden voor droge tijden. De waterschappen juichen het gebruik van regentonnen dan ook toe. Ook het vervangen van tegels in de tuin voor planten is een goede maatregel om droogteproblemen te voorkomen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.