Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Deltavlieger neergestort? Nee, dat verhaal zit héél anders

30 deltavliegenn
Wim de Gier in zijn deltavlieger.
Beeld: Twente FM

TWENTE – ‘Deltavlieger neergestort in Bruinehaar’ kopten de regionale nieuwsmedia woensdag. Dat bericht blijkt niet te kloppen. “Het was geen deltavlieger en van neerstorten was geen sprake,” legt Wim de Gier uit.
Wim de Gier is voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart, afdeling deltavliegen. De verwarring ontstond door de foto. “Daarop zien we een deltavlieger naast twee ambulances. Die deltavlieger stond daar echter al; hij was eerder veilig geland. Het ging juist mis met een paraglider. Dat is een heel andere sport. Maar die paraglider staat niet op de foto.”

‘Neerstorten’ vindt De Gier ook een ongelukkig gekozen woord. “Zo is het net of hij van grote hoogte naar beneden is gekomen, maar zo is het niet gegaan. De paraglider bleef in zijn tocht naar boven steken op 3 meter hoogte en kwam toen naar beneden. Dat is toch een heel ander beeld.”

Het is voor de voorzitter van de deltavliegers heel vervelend, dergelijke onjuiste berichtgeving. “We zijn juist bezig met een grote campagne om deltavliegen te promoten. Deltavliegen is namelijk heel veilig. Er wordt gebruik gemaakt van een zeer stevige constructie waar zelfs de NASA aan heeft meegewerkt. Bovendien bevindt de deltavlieger zich in een frame dat extra beschermt. Tel daarbij op dat deltavliegen heel toegankelijk en betaalbaar is en je snapt waarom wij deltavliegen promoten.”

En hoe is het om hoog in de lucht te zweven? “Het is een prachtige ervaring. Je bent zo vrij als een vogel en je ervaart totale vrijheid. We hebben altijd prachtige uitzichten.”

Benieuwd naar de deltavliegsport? Surf dan naar leernudeltavliegen.nl.

Hieronder de foto waar verwarring over ontstond. We zien dus een deltavlieger die veilig was geland naast twee ambulances. Met die deltavlieger was echter niets aan de hand. Het ging mis bij een paraglider die niet op de foto staat.
::foto2::

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.