Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Euregio optimaliseert biogassen

Biogas mestvergisting
biogas mestvergisting
Beeld: Twente FM

EUREGIO – Bij de Euregio wordt momenteel gewerkt aan een innovatief INTERREG-project dat het opwekken van biogassen efficiënter moet maken.
Het project draagt de naam EMMA en daarin staat het optimaliseren van het opwekken van biogassen uit restmaterialen centraal. Deze restmaterialen komen uit de landbouw en industrie. Het kan gaan om onder meer vloeibare mest en industrieel afvalwater.

Door deze restmaterialen te vergisten, wordt energie in de vorm van biogas opgewekt.

In het project worden verschillende recent ontwikkelde vergistingsprocessen geïntegreerd die de efficiëntie en toepasbaarheid van vergisting verbeteren. Daardoor wordt het mogelijk een groter deel van het energiepotentieel van de reststof te benutten, aangezien het aandeel methaan in het biogas hiermee vergroot kan worden.
::volgendepagina::
Ook kan bio-waterstof uit de reststoffen opgewekt worden, wat zou kunnen worden gebruikt om fossiele brandstoffen te vervangen in bijvoorbeeld de transportsector of in het gasnet.

Door de ontwikkeling van een efficiënt en compact vergistingssysteem kan de vergistingstechnologie ook economisch haalbaar worden voor bedrijven die slechts kleine reststromen hebben. Voor hen is een vergistingssysteem nu vaak nog niet rendabel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.