Om het sluiten van sportaccommodaties en het samenvoegen van voetbalclubs te versnellen, gaat het Enschedese college een handje helpen. In een voorstel aan de gemeenteraad worden de laatste puzzelstukjes van de zogeheten sportclusters gelegd. Het gaat daarbij om de verhuizing van Sportclub Enschede en SVV, maar ook voor TVV, Phenix en Achilles Enschede heeft de gemeente een koers uitgezet.
De clustering van sportaccommodaties komt in beginsel voort uit een bezuinigingsopdracht van meer dan vijf jaar geleden. Door het samenvoegen van verenigingen kunnen enkele sportaccommodaties worden afgestoten. Dat bespaart in onderhoudskosten en creëert ruimte voor woningbouw of andere ontwikkelingen. Op een aantal locaties wil de gemeente de clusters toekomstbestendig maken door er een multifunctionele sportaccommodatie (MFSA) te bouwen.
Voetbalverenigingen hebben elk hun eigen cultuur, identiteit, historie en belangen. Daarom blijkt het de laatste jaren maar wat lastig om clubs te bewegen. In Enschede-Zuid liepen gesprekken tussen Victoria'28, FC Aramea en FC Suryoye eerder stuk, Achilles Enschede is al voor meerdere plekken in beeld geweest en voor de clubs op het Wethouder Horstmanpark (SVV en TVV) was het juist moeilijk om een geschikte plek te vinden.
Daarom heeft de gemeenteraad besloten dat er met zachte dwang een handje geholpen moet worden. Onlangs is voor sportpark Diekman-West (medio 2023), Wethouder Horstmanpark (medio 2024), sportpark Phenix (medio 2024), sportpark Bultserve (medio 2024) en sportpark Horstlindelaan (medio 2025) een harde sluitingsdatum ingesteld. Voor de clubs die nu nog op deze sportparken actief zijn doet de gemeente nu een eenzijdig verhuisvoorstel.
Een groot deel van deze 'clusteringspuzzel' was al gelegd. Op Diekman-Oost krijgt De Tubanters bijvoorbeeld gezelschap van voetbalvereniging PW, die al druk bezig is met de verbouwing van de voormalige kantine van Zuid-Eschmarke aan de J.J. van Deinselaan. Ook American footballclub Enschede Broncos en rugbyvereniging ERC'69 (medio 2024) verhuizen hiernaartoe.
Als het aan de gemeente ligt wordt ook Sportclub Enschede aan dit rijtje toegevoegd. De club moet net als PW het nabijgelegen Diekman-West deze zomer verlaten, omdat FC Twente daar een nieuw trainingscomplex wil bouwen. Sportclub was eerder al in beeld voor een verhuizing naar Diekman-Oost, maar trok zich toen terug uit de plannen. Daarna stelde de gemeente een verhuizing naar Enschede-Zuid voor, maar dat wilde de vereniging niet. Nu de tijd begint te dringen valt de keuze dus toch op een langer verblijf binnen Het Diekman.
In Glanerbrug wordt al geruime tijd gesproken over het samenvoegen van de drie voetbalverenigingen op één locatie. De meest logische optie is een verhuizing van Sportlust Glanerbrug (nu sportpark Bultserve) naar de velden van Avanti-Wilskracht en Eilermark langs de Gronausestraat. Sportlust ziet deze ontwikkeling het liefst gepaard gaan met een fusie, maar zitten de twee andere verenigingen nog niet op te wachten.
Sportpark Schreurserve, de thuishaven van Sparta Enschede en Vosta, is ook in beeld voor een multifunctionele sportaccommodatie. De gemeente Enschede stelt voor om Phenix (nu Zuid Esmarkerrondweg) en TVV (nu Wethouder Horstmanpark) hier ook onderdeel van te laten worden.
Met één vereniging zat de gemeente lang in de maag: SVV'91. De Surinaamse voetbalvereniging moet het Wethouder Horstmanpark verlaten, maar kan geen geschikt onderkomen vinden. Lang was daarvoor de leegstaande kantine tussen UDI en FC Suryoye op Wesselerbrink-Midden in gedachten. Echter, de druk op de velden dreigt daardoor te groot te worden.
Daarom luidt het voorstel om SVV aan de andere kant van de Broekheurne-Ring, op Wesselerbrink-Zuid, te plaatsen. Daar moet de club een nieuw cluster vormen met de huidige bewoners Victoria'28 en FC Aramea en Achilles Enschede, dat het sportpark aan de Horstlindelaan moet verlaten. Aan de oproep van leden van Achilles, een verhuizing naar Schreurserve, wordt dus geen gehoor gegeven.
Met name in Enschede-Zuid dreigen er nog wel wat (financiële) problemen te ontstaan. Om bouw van een nieuw clubgebouw mogelijk te maken, wordt er van elke deelnemende vereniging een bijdrage verwacht. Het is met name bij SVV'91, een van de kleinste verenigingen van de stad, de vraag of deze de financiële lasten wel kan dragen. Daar wordt de komende tijd onderzoek naar gedaan.
Veel alternatieven zijn er echter niet. SVV'91 zou naar Wesselerbrink-Midden kunnen, maar dan moet FC Suryoye-Mediterraneo opnieuw een verhuizing naar de andere kant van de Broekheurne-Ring overwegen. Maar in dat geval is er volgens de gemeente in 'Zuid' geen plek meer voor Achilles Enschede.
De voorgestelde verhuisbewegingen hebben een 'verplicht vrijwillig' karakter. Dat houdt in: de sluitingsdatum van de oude complexen staat vast. Uitstel is alleen mogelijk als de door de gemeente aangedragen oplossing vertraging oploopt. Een vereniging mag ook zelf op zoek naar een alternatief op een ander sportpark, maar draait dan volledig op voor de bijkomende kosten.
Als de deadline in dat geval niet wordt gehaald, wordt het huurcontract opgezegd en is de betreffende vereniging dus dakloos. Van alle voetbalverenigingen die straks deel uitmaken van een sportcluster wordt verwacht dat zij met elkaar samenwerken.