MANDER - Schaapherder Mieke Boode (60) hoedt al jarenlang een kudde Drentse heideschapen vanuit haar boerderij naast de Watermolen van Frans. Maar ze is niet altijd op pad. Sinds kort houdt ze elke woensdag ‘Open Deel’ in de boerderij in Mander. Samen met van Els Heybroek en Renate Wille laat ze zien hoe de wol van de schapen verwerkt kan worden. De entree op de Open Deel is vrij. De Watermolen van Frans is op woensdag eveneens open.
“Een romantisch beroep, zeggen bezoekers soms tegen mij. Romantisch? Romantiek in de zomer, reumatiek in de winter!” Schaapherder Mieke Boode zegt het met een lach.
Waarom ze begonnen is met schapen houden? “Dat is een verhaal van ziek zijn en beter worden”, zegt ze. Boode kreeg decennia terug een hartinfarct, kocht nadien een hond, kreeg borstkanker, en kocht nog een hond. Ze herstelde, ging wandelen met de honden en kwam mede door de honden weer onder de mensen. “De tweede hond had zoveel aanleg voor het werken met schapen, dat ik het jammer vond om daar niets mee te doen.” Zo kwamen in 1997 de eerste vijf schapen. Dat aantal groeide door.
Zes jaar geleden verhuisde ze met haar man Rob naar de boerderij in Mander. “We zochten een mooie plek. En dan vind je door allerlei toevalligheden een plek als deze; we kwamen in gesprek met de juiste mensen op de juiste tijd”, vertelt ze. “Ik zeg wel eens dat je gedachten je toekomst creëren, en in dit geval was dat duidelijk zo.” De kudde bestaat inmiddels uit ruim honderd schapen, waarvan zo’n kwart lammetjes. De schapen begrazen terreinen binnen het Springendal en de Paardenslenkte. “Een groot heidegebied met bos van zo’n veertig hectare bij de brandtoren.” De schapen zijn daar wanneer Boode er niet mee op pad is.
Voorlopig blijft Boode op de woensdagen thuis. Dan is ze, samen met haar twee compagnons, vanaf 11.00 tot 17.00 uur te vinden op de Open Deel aan de Oosteriksweg 26. De niendeuren gaan dan open en op de deel zijn wol gerelateerde activiteiten te zien. Bezoekers kunnen gewoon meedoen als het gaat om wat kleinere objecten.
Het grootste deel van de schapenwol wordt door de dames zelf verwerkt. “Wol is erg duurzaam. En alles wordt gebruikt, ook de restanten. We gooien niets weg”, benadrukt Mieke.
Naast tassen van vilt, vloerkleden, kaarten, knuffeldiertjes, kinderkleding, truien, dekens, sokken en meet zijn er onder andere ook steentjes beschilderd met spreuken en ambachtelijk geproduceerde zalfjes van goudsbloem en kamille. Artikelen worden ook op bestelling vervaardigd.
De ruimte zelf is eveneens het bekijken waard. De deel is qua stijl erg authentiek. Duidelijk is nog te zien waar de koeien stonden. Als hobby heeft Mieke Boode allerlei gebruiksemaille verzameld, een verzameling die perfect past bij de deel. Leuk om naar te kijken, maar niet te koop.
De entree op de Open Deel is vrij. Een vrije gift in de eigengemaakte houten spaarpot in de vorm van een schaap, wordt op prijs gesteld.
De Watermolen van Frans is op woensdag eveneens open.