OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal gebruikt een speciale methode om de Japanse duizendknoop te bestrijden. Dat gebeurt met elektrocutie. Hoe dat werkt en of het ook geschikt is voor particuliere tuinen, zien we in deze videobijdrage van Gerard Horst en Bob Looijestijn.
De Japanse duizendknoop is een nogal hardnekkige plant. Het duikt overal op waar hij niet hoort. Het is een zogenaamde ‘invasieve exoot’, een plant die niet in het Nederlandse landschap thuishoort, dus. Hij kan grote schade veroorzaken aan natuur en gebouwen.
(Bijna) niet te bestrijden
Bestrijden is nog lastiger dan gedacht. Gewoon snoeien helpt niets; de plant groeit gewoon terug. Wie de wortel wil uitgraven, komt erachter dat er wel een heel lange wortel aanzit. Sommige mensen snijden de duizendknoop af en spuiten Roundup in de holle stengel. Dat schijnt te werken, maar werken met Roundup wordt afgeraden.
Nooit bij het GFT
De stengels van de Japanse duizendknoop mogen nooit bij het GFT-afval of op de composthoop. Als de plant wordt verwerkt tot compost, is een centimeter ervan al genoeg om uit te groeien tot een nieuwe plant en dan is de plaag nog groter.
Elektrocutie
De gemeente Oldenzaal experimenteert momenteel met elektrocutie als bestrijdingsmethode. Dat is een methode die in Engeland al met succes wordt toegepast en die hopelijk ook in Oldenzaal aanslaat. De gemeente Oldenzaal test de elektrocutie op de Japanse duizendknoop aan de Parallelstraat. Hoe werkt dat? Henk Adema, Projectleider van Donkergroen en uitvoerder Freddie Friekink laten het zien in deze videobijdrage van Twente FM.