Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Twente

Maatwerk is de sleutel bij het verminderen van stikstofuitstoot

Boer zeis
boer met zeis
Beeld: Twente FM

TWENTE - "Wie meet, die weet", aldus Wilco Pasman van Mineral Valley Twente dinsdagmorgen op Twente FM.
Dat is het idee van de proeftuin aan de slag met stikstofuitstoot van Mineral Valley Twente. Bijna veertig agrariërs hadden zich aangemeld om de echte stikstofuitstoot op hun bedrijf te meten. In het vroege voorjaar, tussen de koeien die toen nog warm op stal stonden, zijn bij de deelnemende boeren gegevens verzameld.

Iedere boer heeft een eigen aanpak dat past bij het bedrijf, en juist dat blijkt bepalend bij de daadwerkelijke stikstofuitstoot.

Maatwerk is belangrijk
De huidige wet- en regelgeving is gebaseerd op normen. Dat deze normen niet altijd praktisch zijn, blijkt ook uit de recente discussies over de stikstofuitstoot. “Iedere agrarische onderneming is uniek. Het zou mooier zijn dat een boer zelf de aanpassingen kan doen om de stikstofuitstoot te verminderen in plaats van verplichte maatregelen die niet altijd passen bij de bedrijfsvoering”, aldus Wim Meulenkamp voorzitter van Stichting Mineral Valley Twente.

De deelnemende boeren aan de proeftuin zijn enthousiast en willen graag meedenken hoe de sector de stikstofuitstoot kan verminderen. Daarom hebben de meeste ook al aanpassingen in de bedrijfsvoering gedaan om de stikstofuitstoot te verminderen. De verwachting is dat maatwerk uiteindelijk een grotere besparing oplevert dan algemene rekennormen.

De proeftuin sluit ook aan op de wens voor een bredere aanpak voor stikstof, die een aantal Kamerleden vorige week hebben bepleit in de Tweede Kamer.

Delen van kennis en ervaring
Uit de proeftuin blijkt ook weer eens dat er veel praktische kennis en ervaring zit bij de agrariërs, maar tegelijkertijd ook veel verschillen. “De resultaten van deze eerste meting zijn pas het begin en zeggen nog niet alles. We willen graag samen met de deelnemende agrariërs meer vervolgonderzoek en gaan ook meer kennis en ervaring delen”, aldus Wim Meulenkamp.

Mineral Valley Twente zet zich in voor oplossingen die bijdragen aan een gezonde bodem, duurzame bemesting en andere oplossingen voor mest en biomassa
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.