Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Losser

Losser is afvalhufters meer dan beu

27 losser afval
Johnny Rouwers van Twente Milieu en Jaimi van Essen tijdens het persgesprek.
Beeld: Twente FM

LOSSER – Zwerfafval op milieueilandjes en grijs afval in oranje bakken: de gemeente Losser maakt korte metten met ‘afvalovertreders’.
“Twee keer per dag moeten BOA’s van de gemeente Losser langs de milieueilandjes om de rommel op te ruimen,” aldus wethouder Jaimi van Essen in een speciaal persgesprek waarmee hij wilde aangeven dat de maat nu echt vol is. “Extra toezicht en camera’s zijn in overweging om deze vervuiling tegen te gaan.”

Illegale bijplaatsingen

Illegale bijplaatsingen noemt de gemeente het. Dat is de rommel die niet in maar naast de containers gegooid wordt op de milieueilandjes en bij papierinzamellocaties (ook van andere partijen zoals papierinzameling door verenigingen).
“Er is een aantal locaties waar het goed gaat maar ook een aantal waar het absoluut níet goed gaat,” aldus Van Essen. “De buurt verloedert erdoor en er komen klachten van buurtbewoners. Onze BOA’s waren de laatste tijd druk met het controleren op naleving van coronamaatregelen maar zij hebben nu weer tijd voor zaken als controleren op afvalovertredingen.”

De gemeente Losser heeft Twente Milieu gevraagd mee te denken over een oplossing voor de vervuiling bij milieueilandjes. “Onze BOA’s kunnen niet dag en nacht de wacht houden op de locaties, dus we willen graag een andere oplossing. Het vuilnis doorzoeken naar aanwijzingen bijvoorbeeld.”
Cameratoezicht is ook een optie en verfraaiing bovendien. Bij verfraaiing wordt gehoopt dat het aanstekelijk werkt en iedereen zijn best wil doen om de eilandjes netjes te houden. Of de vervuilers daar gevoelig voor zijn, is nog de vraag maar er wordt gehoopt dat ze zich onder groepsdruk, fatsoensnormen en gevaar voor boetes, gaan gedragen en stoppen met de vervuiling. Er zijn overigens al aanwijzingen wie de notoire vervuilers zijn.

Afgekeurde vrachtwagenladingen

En dan is er ook nog het probleem van de afgekeurde vrachtwagenladingen verpakkingsmateriaal, oftewel de inhoud van de oranje PMD-containers. Het is een aantal keren gebeurd dat de hele lading werd afgekeurd omdat er verkeerd afval in de oranje containers zat (en eenmaal in de groene vrachtwagenlading).
Daarvoor is ook een oplossing bedacht: voorlopers. Dat zijn controleurs die voor de vuilniswagen uitlopen om te controleren of de oranje bak wel écht PMD-afval bevat. Het moet een afschrikeffect teweegbrengen.

Afgekeurde ladingen kosten veel geld, zo’n 1500 euro per vrachtwagen. “Normaal gesproken verdienen we aan goed gescheiden afval maar op het moment van een vervuiling kost het juist geld,” legt Johnny Rouwers van Twente Milieu uit.
En dat is zonde, want het kost de samenleving uiteindelijk geld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.