Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Vliegende Brigade zoekt groene klussen

26 vliegendebrigade
De Vliegende Brigade in actie in de natuur.
Beeld: Twente FM

TWENTE – De Vliegende Brigade van Landschap Overijssel is op zoek naar nieuwe, groene klussen.
Vooral klussen op het gebied van soortenbescherming waar hand- en precisiewerkzaamheden nodig zijn, lenen zich goed voor de Vliegende Brigade. Vanaf september is er weer ruimte voor nieuwe klussen.
De Vliegende Brigade is een vrijwilligersgroep onder leiding van ecologen bij Landschap Overijssel.

Ze werken jaarlijks vanaf september tot aan het broedseizoen in maart op verschillende plekken in de Overijsselse natuur. Op twee woensdagochtenden per maand zetten ze zich in voor soortenbescherming.

De werkzaamheden zijn divers maar vooral specialistisch; van het bekalken en zaaien van bijzondere planten tot en met het onderhoud van houtwallen.

Vaak zijn het klussen die niet geschikt zijn voor grote machines, maar die zich lenen voor hand- en precisiewerkzaamheden waar terreinbeheerders zelf niet aan toe komen.

Voorbeeldklus

Een voorbeeld van zo’n klus voor soortenbescherming is de verbetering van het leefgebied voor de boomkikker. In het kleinschalige Twentse landschap, met drinkpoelen en grasland voor het vee, afgewisseld met ruigtes en houtwallen, voelt de boomkikker zich van origine thuis. “Dat deze kikker het toch ook in Twente al jaren moeilijk heeft, zegt iets over de staat van ons landschap,“ stelt Michiel Poolman, ecoloog bij Landschap Overijssel. Onder meer bij Aamsveen zijn daarom poelen aangelegd en leefgebieden met elkaar verbonden.

Aanmelden

Vanaf september heeft de Vliegende Brigade weer ruimte voor nieuwe klussen. Zijn ergens kansen voor een bedreigde dier- of plantensoort? Bijvoorbeeld op een natuurterrein of erf? Neem dan contact op via www.landschapoverijssel.nl/nieuws/vliegendebrigade.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.