ALBERGEN - Je zit in groep acht, en dit jaar neem je afscheid van je vertrouwde school, van de groep waarmee je acht jaar hebt opgetrokken. Het moet een mooi afscheidsfeest worden. Dan komt corona en ineens is alles anders.
Het geplande afscheidsfeest met een live musical gaat niet door. Als alternatief wordt op basisschool Kadoes door de leerlingen een film gemaakt. Over een diamantroof...
Ilona Entrop, leerkracht van groep 8 van basisschool Kadoes in Albergen: “We hadden niet meer gerekend op een fysiek afscheid van onze leerlingen; wél gehoopt. Tijdens de eerste weken van het thuiswerken werd steeds duidelijker dat dit nog wel eens langer zou kunnen duren; ons kamp ging al niet door. Gelukkig kwam in mei het positieve bericht dat we weer naar school mochten; eerst halve klassen, vanaf 8 juni met de hele groep".
::volgendepagina::
De musical ‘De diamantroof’ kan nu toch, met alle kinderen, als afsluiting van deze schoolperiode, uitgevoerd worden.
“De kinderen hebben er zoveel zin in! Helaas mogen de leerlingen de musical niet opvoeren voor hun ouders. We maken er een film van.”
De musical was voor de coronamaatregelen al besteld. “In februari. We hebben toen ook meteen de rollen verdeeld. De kinderen konden dus thuis ook hun rol instuderen. Toen we weer met halve klassen mochten beginnen zijn we meteen aan het oefenen gegaan! Wel lastig, omdat niet iedereen er was bij bepaalde scènes. Sinds 8 juni kunnen we de musical met zijn allen oefenen. En wat doen de kinderen het goed!”
De musical gaat over de familie Weiland, die in een opwelling een oud museum gekocht heeft voor maar een euro. Maar al snel blijkt het een enorme miskoop. Het museum is een verschrikkelijke bouwval en er is veel oude troep. De familieleden gaan het museum opknappen en vinden dan tussen een berg oude spullen een geluksdiamant. De vondst is al snel groot nieuws! De pers stroomt toe en een modehuis wil er een commercial opnemen. Helaas trekt de diamant ook minder welkome bezoekers....Kortom, er gebeurt van alles in deze feelgoodmusical.
Elke leerling heeft een rol. “Onze klas telt 34 leerlingen en niet voor iedereen was er meteen een rol. We hebben een aantal rollen bijgeschreven.”
Dat bijschrijven gebeurde met hulp van de leerlingen. “Het was leuk om te zien hoe kinderen zelf inschatten welke rol bij hen past. Zo zijn er een paar jongens die, naast een wat kleinere rol, graag het licht en geluid verzorgen.” De leerlingen zijn niet alleen druk met het instuderen van hun rol: “Het ontwerp van het achtergronddoek en de attributen hebben we zelf geregeld. De kinderen verzamelden spullen en schilderden de verschillende attributen en het doek.”
En dan wordt de film vertoond. De leerlingen van groep 8 kijken samen met hun ouders de film bij zalencentrum Morshuis. Op de een na laatste schooldag ziet de hele school de film, middels een link, iedere groep in de eigen klas.
Een bijzonder afscheid voor deze leerlingen van groep 8. Leerkracht Entrop: “Het is ontzettend jammer dat de kinderen hun musical niet kunnen opvoeren voor hun ouders, want dat is natuurlijk het allermooiste... Maar we proberen er nu het beste van te maken. En dat gaat zeker lukken!”