Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Wierden

Wijngaard Bi'j de Regge: rondleiding en wijnproeverij

25 07 wierden wijnmakers
Rob Kleinsmans van de Wijnmakers
Beeld: Twente FM

WIERDEN - In het stroomgebied van de Regge ligt wijngaard Bi’j de Regge van De Wijnmakers.
Een wijngaard met drie eigenaren en tienduizend druivenstokken op twee en een halve hectare. De eigenaren zijn sinds deze maand weer gestart met rondleidingen en wijnproeverijen.
"We kunnen in Twente hele goede wijnen maken", stellen ze vast.

Rob Kleinsman, Robert Spenkelink en Jeroen Ziel, alle drie werkzaam in de horeca, liepen al langer met het idee rond om samen iets te gaan ondernemen. Ze hadden al een hobbywijngaard, waarvan de wijn steeds mooier en beter werd. Begonnen met de wijnstokken van de opa van Kleinsman, werden steeds nieuwe rassen bijgeplant. “We wilden groter, maar als je een wijngaard helemaal van nul op moet starten ben je jaren verder voordat ie rendabel is”, vertelt Kleinsman.

En toen kwam de wijngaard van de familie Baan in de verkoop. Kleinsman: “Daar was al een wijnmakerij bij. We hoefden er niet lang over na te denken.” De veertien jaar oude wijngaard is inmiddels drie jaar hun eigendom. “We hebben een paar mooie jaren achter de rug. Met mooie zomers de laatste jaren. Voor de boeren is de droogte vervelend, maar voor ons alleen maar goed. De druif vindt zijn water wel.” “Het jaar 2018 was een topjaar qua hoeveelheid en qua kwaliteit. We hebben met onze wijnen van 2018 twee keer brons en een keer zilver gewonnen op de grote internationale wijnkeuring in Wenen.”

De drie wijnboeren kozen voor de meer duurzame rassen, zoals Solaris en Regent, Cabernet Blanc, Cabernet Cortis en Pinot Gris. Maar met het kiezen van de rassen ben je er niet. Zo’n wijngaard moet onderhouden worden: snoeien, takken uitbuigen en vastzetten, de juiste druiven selecteren, meerdere malen loof snoeien, bemesten en dan, eind september, oogsten.

Dan komt het belangrijkste werk, het maken van de wijn. De druiven moeten ontsteeld, gaan de pers in, het sap wordt meerdere malen overgepompt, moet gisten, rijpen, stabiliseren en wordt tenslotte gebotteld. “We proeven de wijn natuurlijk aldoor. Wijn moet je in de gaten houden. Je moet weten of ie de goede kant op gaat”, vertelt Kleinsman.

Hij verwacht dit jaar een iets latere oogst. “In Wierden heeft het half mei nog behoorlijk gevroren. We oogsten nu waarschijnlijk half oktober.”

Bezoekers zijn welkom op wijngaard Bi’j de Regge. Gewoonlijk worden er evenementen, workshops en proeverijen gehouden. “Jammer was dat we het evenement ‘Ode aan de Lente’ door moesten schuiven naar volgend jaar. Maar elke zondag zijn er nu weer rondleidingen en proeverijen, van 12.00 tot 14.00 uur, van 14.00 tot 1.00 uur en van 16.00 tot 18.00 uur.” Aanmelden kan via de website www.dewijnmakers.nl

“Wat het mooiste is aan de wijngaard? Je hebt een plant, die verzorg je het hele jaar en elke stap daarin heeft weerslag op de kwaliteit. We kunnen een product maken van a tot z. En dat kunnen we ook nog combineren met evenementen. Alles in eigen beheer en mooie reacties van mensen. Echt prachtig. Ik denk dat we in Twente hele goede wijnen kunnen maken en dat mensen daar best verrast door zijn.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.