Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Commiezenhut opgeknapt; grensoverschrijdende cultuurroute kan van start

26 commiezenhut2
De onthulling van het infobord, door Thomas Berling, John Joosten, Benno Brand en Thimo Weitemeijer.
Beeld: Twente FM

DENEKAMP – De gemeenten Dinkelland en Nordhorn hebben een gezamenlijke Europese subsidie gekregen met als doel ‘mensen samenbrengen’. In 2022 beschikken we daardoor over een cultuurroute die bezienswaardigheden aan beide kanten van de grens verbindt. Het startschot is dinsdag gegeven bij de commiezenhut.
De commiezenhut aan de Nederlandse kant van de Vrijdijk was wel toe aan een opknapbeurt. Doordat het renovatieproject onderdeel wordt van de grensoverschrijdende cultuurroute, is daar nu budget voor.
Een delegatie van zowel het Dinkellandse als het Nordhornse gemeentebestuur verrichtte dinsdagmiddag de officiële starthandeling; het onthullen van een infobord bij de commiezenhut. Vervolgens nam wethouder Benno Brand plaats in de graafmachine om de plaggen van de hut te verwijderen. Dat hij daardoor het dak van de hut liet instorten, was niet erg.
“Dat wordt sowieso vervangen. Alleen het binnenwerk blijft,” aldus Jos Bruns van Heemkunde Denekamp. “De begroeiing gaat er nu af. De plaggen worden bewaard en straks, als het houtwerk is vernieuwd, opnieuw gebruikt. Het is nu niet meer te zien maar de commiezenhut beschikt over twee kijkgaten aan de zijkant. Konden de commiezen zien of er een smokkelaar aankwam. Die kijkgaten zijn straks weer zichtbaar.”

Aannemer Wintels neemt het project op zich. De Heemkunde krijgt hulp van Landschap Overijssel bij het plaggen steken, op grond van Staatsbosbeheer.

“Prachtig dat zo’n stuk cultuurhistorie bewaard blijft,” vindt Cor van Bakel van de Heemkunde. “De commiezenhut is gebouwd door commiezen, de grenswachters, vermoedelijk eind jaren ’40. Het was een soort schuilplaats, een vluchthut, bij slecht weer en verdachte situaties.”

De commiezenhut op Dinkellandse grond (verderop op de Vrijdijk staat er een op Losserse grond) is al twee keer gerenoveerd geweest, namelijk in 1974 en 1993.
::foto3::

Cultuurroute in de maak

De renovatie van de commiezenhut was het eerste actiepunt dat in het kader van de Europese Interreg-subsidie wordt uitgevoerd. Er volgen nog veel meer projecten. De twee grensgemeenten gaan een gezamenlijke cultuurroute maken met onderweg bezienswaardigheden. Het doel van de Interregsubsidie is mensen samenbrengen en de cultuurroute laat ze over elkaars geschiedenis leren.
Er wordt veel werk gemaakt van de cultuurroute die start bij de grensovergang aan het kanaal. De Duitse lus van de route gaat via centrum van Nordhorn, de Nederlandse lus via het Singraven, het centrum van Denekamp en Natura2000-gebied Punthuizen en Stroothuizen en de Vrijdijk.

Extra breed fietspad

Het wordt de fietser zo mooi mogelijk gemaakt, vertelt Coen Dercksen, projectleider van de gemeente Dinkelland. “Zo wordt het fietspad langs het kanaal 4,3 kilometer lang verbreed, van de grens tot aan de Ootmarsumsestraat. Er wordt een extra betonpad gelegd naast het bestaande met daartussen een groenstrook. Een karrenspoor noemen we dat. Op de groenstrook voor de IJskuip, op het droge dus, komt een turfschip ter illustratie hoe turfschepen vroeger over het kanaal voeren. Bovendien wordt de route voorzien van borden van Fietsroutenetwerk Twente met info over allerlei onderwerpen, in het Duits en Nederlands.”
Het eerste projectbord is dinsdagmiddag geplaatst, bij de commiezenhut die ook onderdeel van de route wordt.

Kanaal verfraaien

Aan de Nordhornse kant wordt met net zoveel begeisterung aan het grensoverschrijdende project gewerkt. Thimo Weitemeier van de Stadtbaurat Nordhorn vertelt over de Nordhornse plannen: “Samenwerking is er al veel tussen Nordhorn en Dinkelland, maar nog nooit met een Interregsubsidie. Het biedt ons beide prachtige kansen om samen te werken aan een groot, op uitwisseling gebaseerd project. Eindelijk een gezamenlijk marketingconcept.”

Wie de Nordhornse route straks aflegt, komt meteen in een monument terecht. “Inderdaad”, aldus Weitemeier. “Het kanaal is aan de Nordhornse kant een ‘Industriedenkmal’. Daar mogen we niets aan veranderen behalve het verfraaien en dat gaan we doen. De walkanten worden gemaaid en bovenop, naast de weg, worden bomen geplant waardoor het een allee wordt. We gaan de entree van Nordhorn aan het kanaal mooi maken. Ook komt er een ‘fiets-tel-station’ richting het centrum. Iedereen die erover fietst, wordt meegeteld. Past bij het plan om van Nordhorn nóg meer een fietsstad te maken. Ook komt er een aanlegsteiger voor boten en kano’s ter hoogte van de Blanke.”
Onderdeel van het gezamenlijk marketingplan wordt het aanbieden van arrangementen. Dat wordt nog uitgewerkt.

Wanneer het project klaar is? Op 30 juni 2022 moet alles opgeleverd zijn.
::foto2::

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.