LOSSER – Er gelden geen reisrestricties meer en iedereen kan weer vrij reizen tussen Nederland en Duitsland. Dat heugelijke feit werd gevierd door de burgemeesters van Losser, Bad Bentheim en Gronau. De Drilandburgemeesters dus.
Cia Kroon van Losser, Volker Pannen van Bad Bentheim en Rainer Doetkotte van Gronau zijn de burgemeesters die zich sterk maken voor grensoverschrijdende samenwerking. Maandagochtend kwamen ze samen aan de Drilandsee, het punt waar Overijssel, Grafschaft Bentheim en Westfalen de provinciegrens delen en dus ook de gemeenten Losser, Bad Bentheim en Gronau aan elkaar grenzen. “Ein toller Treffpunkt um Reisefreiheit zu feiern,” noemt Rainer Doetkotte het. “Een plek waar we kunnen laten zien hoe verbonden de drie gemeentes met elkaar zijn. Waar onze voorgangers meer dan 350 jaar geleden al samenkwamen en wij nu opnieuw,” aldus Doetkotte, doelend op de grenspaal uit 1659 die nu dienst doet als fotolocatie.
Dat grensverkeer de laatste tijd ontmoedigd werd, vonden de drie burgemeesters bijzonder vervelend. “Natuurlijk, als er een medische reden voor beperkt grensverkeer is, zijn we het daar mee eens en werken we daar aan mee,” legt Volker Pannen van Bad Bentheim uit. “Maar de regels moeten uniform zijn. Als er tussen Bundesländer gereisd mag worden, moet dat ook voor het grensverkeer met Nederland gelden. Die grens is net zo belangrijk.”
Geen Maut, geen grenscontroles
Zó grensoverschrijdend denken deze burgemeesters dus. Zij werken niet vanuit de gedachte van een landsgrens, maar van een gemeente- en provinciegrens. Pannen van Bentheim trekt een vergelijking met de Maut-actie. “De burgemeesters zijn destijds samen naar Berlijn gegaan om zich tegen de tolplannen van de Duitse regering uit te spreken; zo belangrijk vinden wij vrij grensverkeer. Elke vorm van reisbeperking tussen de landen is vervelend. Er wonen en werken zoveel Nederlanders in Duitsland en omgekeerd. Vrienden en familie wonen aan beide zijden van de grens. Openheid is heel belangrijk en daar passen gesloten grenzen niet bij.”
Welkom in Bentheims ziekenhuis
De drie burgemeesters zijn dan ook erg blij dat grensverkeer sinds 15 juni niet meer ontmoedigd wordt. De burgemeesters hebben veel geleerd van de afgelopen periode. “We hebben veel samengewerkt,” aldus Cia Kroon. “We hebben wekelijks overleg zodat we van weten hoe de situatie in elkaars gemeente is. Dat is best complex met drie ‘landen’. Belangrijk uitgangspunt is dat we elkaar helpen. Zo heeft de burgemeester van Bad Bentheim in het begin van de pandemie aangeboden om de Fachklinik open te stellen voor Nederlandse Covid19-patiënten, mocht dat nodig zijn. Een prachtig aanbod dat ik door kon geven aan de veiligheidsregio.”
Uiteindelijk bleek het niet nodig en zijn er geen Nederlandse patiënten in Bentheim verpleegd.
De burgemeesters hebben samen een contactpersoon geregeld die het onderwerp arbeidsmigranten behandelt. Ook hebben ze een beroep op de Euregio gedaan om eventuele problemen voor arbeidsmigranten te voorkomen.
Oplossing grensondernemers nabij
Dat er voor de grensondernemers nog geen oplossing is, steekt. Er zijn ondernemers die grensoverschrijdend werken en geen coronacompensatie krijgen; van beide zijden van de grens niet.
“Een concrete oplossing is er nog niet maar we zetten er momenteel wel zóveel druk op, dat we snel een oplossing verwachten,” stelt Christoph Almering, directeur van de Euregio. “Pas toen de pandemie uitbrak, werd duidelijk dat de landgrenzen er nog wel degelijk toe doen, maar ook dat er werk aan de winkel was. We hebben de ministeries benaderd en zijn er meteen mee aan de slag gegaan. We hopen op een snelle oplossing.”
Zeer veel geleerd
Wat hebben de burgemeesters en de leden van de Euregio van de afgelopen periode geleerd? Voor Almering is het duidelijk: “Dat we in gevallen als pandemieën altijd grensoverschrijdend moeten werken. We zijn teveel met elkaar verbonden om alleen bezig te zijn met nationale regels. We moeten juist samen op zoek naar een oplossing.”
Doetkotte kwam tot een verrassend inzicht: grenzen werken niet belemmerend. “Integendeel. Grenzen zijn juist nodig om samen te kunnen werken.”
::foto2::
Twee grensstenen
Het fotomoment met de drie burgemeesters werd gehouden bij de originele grenssteen waar de burgemeester ieder aan hun eigen kant gingen staan. Daarvoor was wel de hulp van de Polizei nodig, want de grenssteen staat op een nogal lastige plek, net achter de vangrail van de drukke Gildehauserstraβe. De straat werd dus even afgezet, speciaal voor het fotomoment. “Dat doen we eens in de 100 jaar,” grapte de burgemeester van Bentheim. “Vaak genoeg.”
Even verderop in de tuin van gasthof Driland staat een kopie van de grenspaal. Die plek is een stuk veiliger voor het fotomoment.
De burgemeesters waren alle drie op de fiets naar de Drilandsee gekomen. “Om daarmee te extra illustreren dat we vlak bij elkaar wonen,” legde burgemeester Kroon van Losser uit.
De burgemeesters moesten alle drie ongeveer 20 minuten fietsen naar hun verzamelpunt.
::foto3::