Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Twente

Geen vleermuis, sloop gebouw Enter mag

Hervormde20 Gemeente20kerk20 Enter
Hervormde Gemeente kerk Enter
Beeld: Twente FM

ENTER – Hervormd Enter wil een nieuw dienstencentrum bouwen naast de kerk.
Daarvoor moeten een gebouw gesloopt worden. Onderzocht moest onder andereworden of er geen vleermuzien nestelen. Er nestelen geen vleermuizen: het beoogde pand mag gesloopt worden. Het vaststellen van het plan komt maandagavond in de Informatieronde Grondgebied.

Hervormd Enter heeft een dienstencentrum aan de Oude Pastoriestraat 9 in Enter. Dit gebouw is sterk verouderd. Hervormd Enter wil het huidige dienstencentrum afstoten en de activiteiten concentreren bij de Hervormde Kerk op het ‘kerkeiland’ dat ligt tussen de Dorpsstraat en de Werfstraat in Enter.

De plannen bestaan uit het slopen van de bestaande woning aan de Dorpsstraat 57 en de nieuwbouw van een dienstencentrum op deze locatie. Voor het plan is een herziening van het bestemmingsplan opgesteld, onderbouwd met de nodige onderzoeken en is een bouwplan gemaakt voor de nieuwbouw het dienstencentrum.

Zo werd onderzocht of het te slopen gebouw verblijfplaats bood aan vleermuizen. Uit meerdere observaties bleek dat niet het geval. Er vlogen wel vleermuizen, maar die hebben vermoedelijk een verblijfplaats in de kerkzolder van de kerk net ten noorden van het onderzoeksgebied. Rond de schoorsteen vlogen op 19 juni enkele gewone dwergvleermuizen uit en in. Dit wijst op de aanwezigheid van een kraamkolonie, aldus de onderzoekers. Conclusie: de bebouwing in het onderzoeksgebied vormt geen vaste verblijfplaats van vleermuizen. De gebouwen mogen zonder ontheffing van de Ff-wet gesloopt/verbouwd worden.

Vanaf 6 februari 2020 hebben het ontwerp-bestemmingsplan en de ontwerpomgevingsvergunning gedurende 6 weken ter inzage gelegen. Een belanghebbende heeft zienswijzen ingediend naar aanleiding van het ontwerpbestemmingsplan. De zienswijzen hebben betrekking op een aantal onderwerpen: de grootte en locatie van het te realiseren dienstencentrum, de parkeerdruk en de toenemende verkeersbewegingen.

De oude pastorie wordt gesloopt en er komt een nieuw dienstencentrum dat de functies vervangt van de oude pastorie en het huidige dienstencentrum aan de Oude Pastoriestraat 9 in Enter. Dit dienstencentrum is in samenspraak met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Monumentencommissie en de Dorpsbouwmeester aangepast en ingepast in de bestaande omgeving. In het traject voorafgaand aan de definitieve plannen is de buurt geïnformeerd. Mede op basis van de verkregen reacties is gekozen voor één bouwlaag.

Het dienstencentrum kan niet in de eigen parkeerbehoefte voorzien. Uit inventarisaties blijkt dat in de omgeving voldoende parkeergelegenheid aanwezig en beschikbaar is. Het gebouw heeft functies die horen bij de al aanwezige kerk. De functies waarbij de meeste bezoekers zijn te verwachten, vallen vaak samen met het gebruik van de kerk; aansluitend aan de bijeenkomst in de kerk komen bezoekers samen in het nieuwe dienstencentrum.

Een deel van de toekomstige activiteiten vindt in kleinere groepen plaats. Hierbij valt te denken aan vergaderingen van het kerkbestuur of commissies. Daar komt bij dat veel bezoekers op de fiets komen. De verkeersgeneratie is daardoor naar verwachting niet onevenredig groot.

Het college verleent haar medewerking aan een herziening van het bestemmingsplan Centrum Enter. ‘Een nieuw gebouw levert een bijdrage aan het verduurzamen van gebouwen in de gemeente Wierden. Daarnaast levert de verplaatsing van de functie naar de locatie bij de kerk een vergroting in het gebruiksgemak. De locatie van het oude dienstencentrum komt vrij voor het bouwen van woningen. Daarmee vindt ook een verdere verduurzaming in het woningenbestand in de gemeente plaats’, is onder andere de motivatie van het college.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.