Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Veel mogelijk op leerboerderij Stayble

2320tubbergenmanderstayble
Mirjam Braakhuis bij Stayble
Beeld: Twente FM

MANDER - Taarten bakken, werken in de moestuin, schuttingen maken, maar ook lesgeven, leer- en werkvaardigheden aanleren en aan het werk voor bedrijf of instantie: op Leerboerderij Stayble in Mander bieden Mirjam en Ruben Braakhuis een scala aan mogelijkheden aan op het gebied van zorg, onderwijs en werk.
Deelnemers kunnen hier terecht voor re-integratie trajecten, dagbesteding en zorgleertrajecten.

De boerderij biedt een rustige omgeving waar de deelnemers zonder stress bezig kunnen zijn en aan zichzelf kunnen werken.
“Deelnemers kunnen hier terecht voor re-integratie trajecten, dagbesteding en zorgleertrajecten”, vertelt Mirjam, samen met haar man Ruben Braakhuis eigenaar van Stayble. “Wat ons uniek maakt is dat we de zorg, het onderwijs en het bedrijfsleven in één aanbieden.”

Mirjam en Ruben, beiden werkzaam in het onderwijs, zagen dat er jongeren waren die op school uitvielen. “Jongeren met een problematiek, die in een schoolse zetting niet tot hun recht kwamen.” Om juist die jongeren meer mogelijkheden te bieden, en hen hun eigen talenten te laten ontdekken, startten ze in 2017 de stichting Stayble op de boerderij in Mander. Hier worden zorgleertrajecten aangeboden, op maat.

“We kunnen zelf lesgeven. We hebben onze lesbevoegdheid. Lesgeven doen we in overleg met de school waar de leerling uitgevallen is. Als het mogelijk is werken we er naar toe dat iemand weer terug gaat naar school”, vertelt Mirjam.
“Inmiddels zijn we samen met het Zonecollege begonnen met ProFarm onderwijs.” ProFarm is een Europees project voor educatie op zorgboerderijen.

Ook andere mensen die het (even) niet redden in de maatschappij zijn welkom voor een re-integratietraject of dagbesteding. Deelnemers wordt passende begeleiding geboden om terug te kunnen keren naar werk. Dagbesteding is er voor degenen, die het moeilijk hebben in de maatschappij, onder andere door een vorm van autisme.

Iedereen werkt mee. “We hebben een afdeling houtbewerking, waar we schuttingen maken en momenteel bezig zijn met een groot insectenhotel, de afdeling Stayble Bakt (taarten op bestelling), de moestuin waaruit we ook verschillende producten verkopen, de dieren moeten verzorgd en er allerlei bedrijfsopdrachten moeten klaar.”
Voor producten van het land, zoals aardappelen, jam en honing kunnen geïnteresseerden zo binnen lopen. “Medewerkers staan hen te woord en verkopen deze artikelen.”

Medewerkers van Stayble gaan ook aan de slag bij andere bedrijven. Zo regelden ze een uitgiftedag van vogelhuisjes, die ze eerst zelf gemaakt hadden. “We helpen bij de Military in Boekelo, bij Jumping Schröder in Tubbergen. Dit jaar in verband met corona niet. Ook activiteiten die onze medewerkers voor senioren organiseren bij onder andere TMZ en Carintreggeland, kunnen nog niet doorgaan.”

Stayble kreeg vorig jaar de Starterspijs 2019 van de gemeente Tubbergen. “We onderscheiden ons met de leercomponent. Daarvoor hebben we wel bedrijven en instellingen nodig waar onze deelnemers onder andere werkervaring op kunnen doen. We zijn ontzettend dankbaar dat bedrijven ons hiervoor weten te vinden.”

Wie meer wil weten over de leerzorgboerderij en haar mogelijkheden kan gewoon binnenlopen. “Samen met hem of haar kijken we dan welke mogelijkheden er zijn. Bij ons werken professionals die zich met veel plezier, betrokkenheid en deskundigheid daarvoor inzetten. Het is mooi om te zien hoe deelnemers vervolgens stappen in hun persoonlijke ontwikkeling zetten.”
Stayble biedt een plek voor vijftien deelnemers per dag en is open op maandag, woensdag en donderdag. Meer info: www.stayble.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.