Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Horen ooievaars in Twente? Volgens meester Bernink zeer zeker wél

21202020 Dinkelland20 Ooiervaars
Natura Docet
Beeld: Twente FM

DENEKAMP - Horen ooievaars thuis in Twente? Of is het een invasieve exoot? En is de komst van de ooievaar een teken dat het beter gaat met de Twentse natuur? Eric Mulder van Natura Docet zocht het uit, speciaal voor Twente FM.

Niet iedereen is blij met de ooievaars in het landschap. Onlangs werd er zelfs wederom een exemplaar doodgeschoten, in De Lutte. Omdat hij de ooievaar ziet als ongewenste vreemdeling misschien? Of als rover van weidevogels? Duidelijk is er niet, behalve dan dat niet iedereen de ooievaar met open armen verwelkomd.

Maar hoe in- of uitheems is de ooievaar in Twente? Volgens Tierpark Nordorn (zie DIT artikel dat we onlangs plaatsten) wonen ooievaars al meer dan 100 jaar in onze streek. Als dat zo is, heeft Meester Bernink ze dan ook beschreven? De grondlegger van museum Natura Docet heeft de natuurhistorie van Noordoost-Twente zeer uitgebreid vastgelegd en wie weet kunnen we de ooievaars dan ook echt inheems noemen. We vroegen het Eric Mulder, conservator van museum Natura Docet Wonderryck Twente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.