Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Alpaca maakt kennis met zijn nieuwe vrienden in Tierpark Nordhorn

2020alpacaa
De nieuwe alpaca maakt kennis met zijn weidegenoten.
Beeld: Twente FM

NORDHORN – Tierpark Nordhorn heeft een nieuwe bewoner, namelijk een zwarte alpacahengst. Hij heeft meteen met iedereen kennisgemaakt.
De alpaca woonde tot voor kort in de dierentuin van Duisburg. Het was nog niet gemakkelijk om hem in en uit de paardentrailer te krijgen want de jonge alpaca is nog niet gewend aan halsters. Daar moet hij nog op getraind worden.

Een alpaca laat zich heel anders vervoeren dan een paard. Zodra ze in de trailer zijn, gaan ze liggen. De vloer van de trailer werd dan ook voorzien van een dikke laag stro. “Zodat ze comfortabel vervoerd worden,” legt dierenarts Heike Weber uit. “We halen ze immers uit hun vertrouwde omgeving om ze naar een voor hen nog onbekende plaats te brengen. Vervoerd worden is voor alpaca’s een beetje beangstigend. We proberen het transport altijd zo aangenaam mogelijk te maken.”

Hij wordt bespuugd

Toen de elf maanden oude alpaca eindelijk op de plek van bestemming was, begon hij meteen het typische alpacageluid te maken; luid brommen. De andere alpaca’s hadden hem al snel in de gaten en kwamen kennismaken bij het hek.

Bang voor het nieuwe mannetje was geen van de alpaca’s, maar helemaal vriendelijk welkom geheten werd hij nou ook weer niet. Zo spuugde alpaca Carla hem in het gezicht. Dat is een manier van alpaca’s om de rangorde duidelijk te maken. Carla duwde hem ook nog even tegen het hek, waarna ze hem uitgebreid heeft besnuffeld.
En toen konden de verzorgers de nieuwe alpaca eindelijk loslaten in de wei. Hij voelde zich meteen op zijn plek tussen zijn nieuwe parkgenoten, vier alpacadames.

Vorige hengst te koop

Elke paar jaar moet de alpacadekhengst worden gewisseld. Zo wordt de kudde gezond gehouden. De jonge hengst moet dus voor nageslacht gaan zorgen in Nordhorn.

De hengst die nu is vervangen, is ondertussen gecastreerd. Er wordt nog gezocht naar een goed tehuis voor hem. Dat kan een dierentuin zijn, maar dat hoeft niet. Hij is namelijk een ‘huisdier’ en kan dus ook naar een privéadres. Interesse in de alpaca? Mail dan naar [email protected].

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.