Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Twente

Verscherpte voorwaarden zonneparken

Zonnepanelen
zonnepanelen
Beeld: Twente FM

TWENTE - De voorwaarden voor de aanleg van zonnevelden in natuurgebieden en op landbouwgrond worden verscherpt.
Er zullen de komende jaren meerdere zonneparken worden aangelegd. Door het aanscherpen van de Overijsselse zonneladder wil de
provincie ervoor zorgen dat de kwaliteit van het buitengebied beschermd wordt.

Met de aangescherpte zonneladder wordt een belofte uit het coalitieprogramma van VVD, CDA, PvdA, ChristenUnie en SGP ingelost aldus Bouwien Rutten vrijdagmorgen op Twente FM.

In de zonneladder legt de provincie een voorkeursvolgorde voor zonnepanelen vast.

Dubbel ruimtegebruik is het meest gewenst. Dan worden zonnepanelen bijvoorbeeld gelegd op fabriekshallen, of geïnstalleerd boven parkeerplaatsen. Gebruik van kostbare natuur- of landbouwgrond is de laatste optie. “We leggen liever eerst de daken vol, voordat we ons buitengebied voltegelen met grote zonneparken,” zegt Rutten in Twente Wordt Wakker. “Zo blijft landbouwgrond beschikbaar
voor landbouw en beschermen we de kwaliteit van ons mooie landschap."

De provincie staat aanleg van zonnevelden in het buitengebied alleen nog onder strenge voorwaarden toe. Zo moeten initiatiefnemers landschap en natuur extra compenseren. Ook wil de provincie dat initiatiefnemers omwonenden laten participeren in de opbrengst. Zo krijgt de omgeving ook iets terug voor de aanleg van een zonnepark.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.