Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Twente

Braamhaar ‘op trekker’ naar Den Haag?

Eric20braamhaar
Wethouder in Wierden Eric Braamhaar
Beeld: Twente FM

WIERDEN - De raadsvergadering in Wierden was voor het eerst sinds de coronamaatregelen weer fysiek.
Maar wel in een bijzondere setting. Alleen de woordvoerders aan de vergadertafel, de andere raadsleden in de zaal.
Stakende stemmen zorgden ervoor dat wethouder Eric Braamhaar nog niet op 'de trekker' naar Den Haag moest...

CDA-er Michel van Sluijs gaf middels een schriftelijke verklaring aan dat hij er voor koos de vergadering niet fysiek bij te wonen, ook vanwege zijn verpleegkundige achtergrond. Wat Van Sluijs betreft had deze vergadering, ook gezien de agendapunten, prima via een videoconferentie kunnen doen.
Maar: bij het allerlaatste agendapunt staakten de stemmen. Een fysiek aanwezige Van Sluijs had hier de doorslag kunnen geven. En als hij meegestemd had met zijn fractie, had wethouder Eric Braamhaar, met frisse tegenzin, ‘op de trekker’ naar Den Haag gemoeten…

Het laatste agendapunt was de motie van ChristenUnie Wierden-Enter en Progressief Platform Wierden.
Deze fracties namen het op voor weeskinderen in de vluchtelingenkampen in Griekenland en verzochten het college om mee te werken aan de ‘Coalition of the Willing’, in de hoop dat Nederland een veilige plek biedt aan (een deel van) deze vijfhonderd alleenstaande kwetsbare kinderen tot 14 jaar. Andere Europese landen hebben al eerder aangegeven een aantal kinderen uit de vluchtelingenkampen te willen opvangen.
Áls Den Haag dan besluit om inderdaad een deel van deze kinderen op te vangen, zou Wierden, in samenwerking met de andere gemeenten die deze oproep doen, ook haar verantwoordelijkheid nemen om hieraan mee te werken en, eventueel, kinderen opnemen in de Wierdense gemeenschap.

Een motie, bedoeld om druk te zetten in Den Haag om iets voor deze kinderen te betekenen, verklaarden de raadsleden Egbert Wessels (PPW) en Kees van Dijk (CU).
“Het minste wat we kunnen doen is: niet wegkijken. Niet goedpraten. Niet uitwissen. Niet apart zetten. Niet 'normaal’ maken wat niet normaal is”, haalde Egberts de woorden van koning Willem Alexander aan, tijdens diens speech op 4 mei.

Een mooie speech, maar de realiteit is wat weerbarstiger, bleek in de raadszaal van de gemeente Wierden.
NEW-raadslid Alfons Woolderink berekende dat er dan zeventien kinderen naar de gemeente Wierden zouden komen en nam aan dat in de gemeente niet de jeugdzorgexpertise was om deze kinderen, met hun traumatische ervaringen, goed op te kunnen vangen. Ook VVD-raadslid Andre Tijhof steunde de motie niet. Beide fracties beriepen zich, evenals wethouder Eric Braamhaar, op de landelijke politiek en bepleitten opvang in de regio.

Braamhaar raadde de motie af. “We doen als gemeente al heel veel. Ik wil de motie laten waar deze hoort: bij de regering.”
“De motie roept op om druk uit te oefenen op het kabinet, om in Den Haag te zeggen: maak er werk van”, benadrukte CDA-fractievoorzitter Dirk Getkate. Hij vroeg zich af waar bij de wethouder de moeilijkheid dan lag. Het CDA schaarde zich, bij monde van raadslid Jantine Langenhof, achter de motie van PPW en CU.

Wessels wilde van Braamhaar weten waar het college voor stond: “Gaat het college zich conformeren aan Den Haag. Of wilt u met de trekker naar Den Haag, zoals u eerder bij een andere gelegenheid al eens zei? Wierden is een actieve gemeente, die niet alleen maar volgt wat Den Haag zegt.”
“Pak die trekker, zorg dat Nederland iets gaat doen. En in dat geval willen we als Wierden ook ons steentje bijdragen”, aldus Van Dijk.

Na een schorsing bleek dat Braamhaar de trekker nog even kan laten staan.
De fracties van NEW en VVD stemden tegen de motie. CDA, PPW en CU steunden de motie.
Maar omdat er een raadslid niet aanwezig was, staakten de stemmen: 9/9. Dat betekent dat het voorstel op een volgende vergadering weer in stemming gebracht wordt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.