Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Twente

CU en PPW: inzet voor kinderen Lesbos

1820202020 Wierden20plaatsnaambord20640x288
Gemeente Wierden
Beeld: Twente FM

WIERDEN – De gemeente Wierden moet gehoor geven aan de noodkreet van de Stichting Vluchteling om kwetsbare kinderen uit de vluchtelingenkampen op Lesbos in Nederland op te vangen.
ChristenUnie Wierden-Enter en Progressief Platform Wierden dienen daartoe tijdens de raadsvergadering van 6 mei een motie in.

“Op het Griekse eiland Lesbos is een humanitaire ramp van ongekende omvang gaande. Daarvan is ook een grote groep alleenstaande en zeer kwetsbare kinderen hiervan het slachtoffer is. Deze kinderen wordt de toegang ontnomen tot de meest fundamentele rechten, zoals onderdak, water, eten, medische zorg en onderwijs”, aldus Egbert Wessels van Progressief Platform Wierden en Kees van Dijk van ChristenUnie Wierden-Enter in de motie.

Inmiddels zijn er al negen Europese landen bereid om kinderen op te vangen.
Ook in Wierden is een handtekeningenactie gaande om dit initiatief te ondersteunen. Al bijna 15.000 mensen en meer dan 30 gemeenten hebben zich inmiddels achter het idee geschaard om 500 kwetsbare kinderen in Nederland op te vangen.

“Het is als Nederlandse samenleving onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om bereidheid te tonen om een deel van deze alleenstaande en kwetsbare kinderen op te vangen. Solidariteit is meer dan ooit een belangrijke pijler voor de samenleving als geheel en voor onze gemeente Wierden in het bijzonder”, aldus de indieners.

“Het is van groot belang is dat Wierden ook gehoor geeft aan de noodkreet van Stichting Vluchteling, Vluchtelingenwerk Nederland en Defence for children en net als een aantal andere Nederlandse gemeenten bereidheid toont om mee te werken aan het opnemen van vluchtelingenkinderen uit Griekenland.”

CU en PPW verzoeken het college om mee te werken aan de ‘Coalition of the Willing’, in de hoop dat Nederland een veilige plek biedt aan (een deel van) deze vijfhonderd alleenstaande kwetsbare kinderen tot 14 jaar en zich bereid verklaart om, wanneer Nederland besluit een deel van deze kinderen op te vangen, ook in Wierden in samenwerking met de 30 andere gemeenten hieraan mee te werken en verantwoordelijkheid te nemen en eventueel kinderen op te nemen in de Wierdense gemeenschap.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.