Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Twentse protestactie bij goederentrein vol uraniumafval

Stootbuffer trein
Oldenzaal stootbuffer trein
Beeld: Twente FM

TWENTE – Een goederentrein met verarmd uraniumafval rijdt op maandagmiddag 27 april weer door Twente. Reden voor tegenstanders om een protestwake te houden.
De protestwake wordt om 14.00 uur gehouden door de groep Enschede voor Vrede. De wake wordt gehouden bij de eerste spoorwegovergang, gerekend vanaf station Enschede, op de spoorlijn naar Gronau.


Op de spoorlijn Enschede – Münster rijdt dan een trein met aan boord 600 ton verarmd uraniumafval van Urenco Gronau voorbij.
Het afval maakt nogal een lange reis. De trein gaat via Münster en het Ruhrgebiet naar Amsterdam waar de vracht wordt overgeladen op een vrachtschip dat naar Sint-Petersburg gaat. Daar wordt de lading weer overgeladen op een trein richting Oeral.

Het is het derde transport dit jaar. De vorige was op 6 april en toen werd er op meerdere locaties langs de route geprotesteerd, onder meer in Gronau en Münster. Dat gebeurt vandaag ook weer.
De demonstratie is goedgekeurd door de gemeente Enschede maar moet wel rekening houden met coronamaatregelen. De protesteerders protesteren alleen of in duo’s en houden anderhalve meter afstand in acht.

Tsjernobyl is 'jarig'

Protestgroep Enschede voor Vrede wil juist vandaag in actie komen. “Omdat het transport dit keer precies één dag na de 34ste ‘verjaardag’ van de kernramp bij Tsjernobyl (26 april 1986) plaatsvindt,” aldus de werkgroep. “Een kernramp die duidelijk maakte dat de afstand tussen Rusland en Oekraïne en Nederland geen enkele bescherming biedt bij nucleaire straling. Het afvoeren van nucleair afval naar Rusland zodat ‘wij er vanaf zijn’ is dus volstrekt onverantwoord en behalve de herinnering aan Tsjernobyl zou juist ook de huidige coronacrisis ons – en ook Urenco – moeten laten inzien dat bij rampen met wereldwijde gevolgen geen veilige-want-ver-weg gelegen-opslagplaats bestaat.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.