ENTER - Het zou een gedenkwaardige dag worden, zaterdag 2 mei 2020.
In aanwezigheid van nabestaanden uit Nieuw-Zeeland en Engeland zou aan de Goorseweg in Enter het monument geplaatst worden ter herinnering aan de crash van de Britse bommenwerper in de Tweede Wereldoorlog op die plek.
Het monument wordt binnenkort geplaatst, maar de officiële plechtigheid gaat niet door.
Diederick ten Brinke heeft zich tot en met verdiept in deze crash en met hem gaan we terug in de tijd, naar de nacht van woensdag 3 op donderdag 4 februari in 1943.
Een vloot van 263 bommenwerpers van de Royal Air Force was op weg naar Hamburg, om die stad te bombarderen. Ook de viermotorige Short Stirling Mk.I BK604 AA-S van de 30-jarige piloot John McCullough uit Christchurch, Nieuw Zeeland, maakte deel uit van die luchtmacht. Naast hem zat co-piloot Ray Henderson (25) uit Kemmington, Nieuw Zeeland. Aan boord bevonden zich verder boordschutter Kimberley (21) uit Birmingham, radiotelegrafist Smith, navigator Gibbes, bommenrichter Terence A. Murphy uit Matamau, Nieuw Zeeland, radiotelegrafist/schutter Paul Trevayne en boordwerktuigkundige Francis F. Allen uit Engeland.
Op de heenweg naar Hamburg ging het faliekant mis. Halverwege de woensdagavond schoten de Duitsers de Britse bommenwerper in brand. Het brandende toestel vloog vanaf Borne richting Bornerbroek en boog toen af richting Enter. Om 20.23 uur ontplofte het vliegtuig in de lucht boven de Goorseweg.
Tijdens de crash vonden McCullough, Trevayne, Allen en Murphy de dood. De vier andere geallieerden werden gevangen genomen door de Duitsers; ze overleefden de oorlog.
Van zijn opa, die als tiener de oorlog meemaakte, hoorde Ten Brinke de verhalen uit die tijd. “Ik vond het superinteressant. Toen ik twaalf was, kreeg ik van hem een foto met de graven van de vier omgekomen vliegeniers erop. Die foto belandde in een kast. Vijf jaar geleden kreeg ik de foto weer in handen en ik dacht ‘wat weet ik hier eigenlijk van’. Vanaf toen ben ik me in deze gebeurtenis gaan verdiepen.”
Hij kwam al vrij snel in contact met één van de familieleden van een bemanningslid en zocht verder. Inmiddels heeft hij een groot aantal nabestaanden gevonden en zelfs een aantal van hen al op deze locatie ontvangen.
“We vonden dat er ook een gedenkteken moest komen. Daarom is de stichting Short Stirling Memorial Enter opgericht”, vertelt Ten Brinke, zelf bestuurslid van de stichting. Voorzitter is Henk Robben, penningmeester is Frank Bokkers en secretaris is Ben ter Haar. Door de bijdrage van lokale ondernemers en de gemeente Wierden kon het monument gerealiseerd worden.
Uit Drente werd een mooie steen gehaald en daarop komt een plaat met de namen van de bemanningsleden en informatie.
De onthulling was gepland op zaterdag 2 mei, in het bijzijn van zo’n 25 nabestaanden uit Engeland en Nieuw-Zeeland, waaronder Pieter Trevayne, een broer van het bemanningslid. Ook vertegenwoordigers van de ambassades zouden er zijn. Ten Brinke: “Alles was geregeld. Maar de coronacrisis gooide roet in het eten. De plechtigheid is nu verschoven naar mei 2021. Van de familieleden hoorden we dat ze er volgend jaar so-wie-so bij wilden zijn.”
Het monument zelf wordt een dezer dagen geplaatst. En op 4 mei wordt er namens de Oranjevereniging Enter, in een klein gezelschap, in stilte een krans gelegd.