HOGE HEXEL - Zonnatuurlijk en Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter (SDEWE) tekenden vorige week een overeenkomst om het beoogde zonnepark aan de Flierweg te laten bouwen door de SDEWE op de grond van Zonnatuurlijk.
Hierdoor wordt tegemoetgekomen aan de wens om dit zonnepark in lokaal eigendom te laten komen, zodat ook de opbrengsten ook lokaal worden gehouden.
Bovendien heeft SDEWE ervaring met de bouw van zonnepark De Groene Weuste opgedaan door dit over te laten aan lokale bedrijven.
Indertijd is gebruik gemaakt van ‘de handjes’ van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, statushouders, mensen ‘in between jobs’ en vrijwilligers. Dat is ook bij de bouw van dit zonnepark de bedoeling.
Deze aanpak is bekend geworden als het ‘Wierdens Model’.
Uitspraak gemeenteraad
De voorbereidingen voor een zonnepark aan de Flierweg in Hoge Hexel zijn inmiddels ver gevorderd. Naar verwachting doet de gemeenteraad in mei hierover een uitspraak, maar in een eerder stadium is door de gemeente al toegezegd medewerking te verlenen aan het plan. Dit park draagt ook bij aan de landelijke opgave om in 2030 de helft van de benodigde stroom in eigen gemeente op te wekken.
Talud in weiland
Om dit zonnepark zoveel mogelijk in te passen in de omgeving wordt een talud in het weiland aangelegd om de panelen aan het zicht te onttrekken. Ook wordt deels gebiedseigen begroeiing geplant (zoals sleedoorn en meidoorn). Ook wordt het zonnepark kleiner dan eerder de bedoeling was.
Geen Chinese investeerder
Een ander bezwaar was dat het zonnepark ontwikkeld en geëxploiteerd zou worden door Zonnatuurlijk uit Friesland, de eigenaar van de grond. Daarmee zou niets van de inkomsten uit het zonnepark terecht komen in Hoge Hexel. Ook bestond de angst dat binnen een paar jaar het zonnepark in handen zou komen van bijvoorbeeld een Chinese investeerder. Door de samenwerking met SDEWE is dit allemaal veranderd. De stichting is voornemens dit zonnepark in volledig eigendom te bouwen en exploiteren. Het benodigde geld voor de investering (‘eigen vermogen’) wordt na de bouw via crowd funding geworven bij mensen uit Wierden (met voorrang die uit Hoge Hexel).
Het is overigens nog niet zeker of het zonnepark er komt. Op dit moment is er nog geen stroomaansluiting in de buurt. Een andere onzekere factor is de beschikbaarheid van SDE-subsidie om een dergelijke investering te garanderen. Met deze subsidie worden fluctuaties in een te lage stroomprijs opgevangen zodat de bank garanties heeft. Deze subsidie wordt in september aangevraagd.
Bijeenkomst buurt
Zodra dit vanwege de beperkingen door het Coronavirus weer mogelijk is houdt SDEWE een bewonersavond waarbij de mogelijkheid zal worden uitgelegd om te participeren en de plannen worden toegelicht.