Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Dichtbij Duurzaam: je huis verduurzamen kan prima in coronatijd

1620dichtbij20duurzaam
Ilse Berning en Ron Wolbert van Dichtbij Duurzaam.
Beeld: Twente FM

NOTWENTE – Je huis verduurzamen, doe je dat ook in coronatijd? Zeer zeker, stelt Dichtbij Duurzaam, de Noordoost-Twentse duurzaamheidsorganisatie. “Misschien wel júist. Je weet immers niet zeker hoe lang de lucratieve subsidie nog beschikbaar is.”
Momenteel zijn er subsidies beschikbaar voor wie zijn woning wil verduurzamen. Deze subsidies zijn bedoeld voor woningeigenaren die minstens twee duurzaamheidsmaatregelen toepassen. “Vloerisolatie en HR++ bijvoorbeeld. Er is dan 15 tot 20 procent subsidie beschikbaar. Daar zitten wel bepaalde eisen aan verbonden. Het gaat dan onder meer om de grootte van het project. Een wc-raampje alleen voorzien van HR++-glas niet genoeg,” vertelt Ilse van team DichtbijDuurzaam.

Actief in Noordoost-Twente

Dichtbij Duurzaam is actief in Oldenzaal, Dinkelland en Losser. Tubbergen staat voor mei in de planning. In elke gemeente zijn twee bedrijven per beroepsgroep aangesloten bij Dichtbij Duurzaam. Twee aannemers bijvoorbeeld en twee installateurs. Voor het HR++- en triple glas werkt DichtbijDuurzaam samen met twee schildersbedrijven.

Gemakkelijk stappenplan

Wie wil weten of zijn huis geschikt is voor duurzaamheidsmaatregelen kan een afspraak maken bij Dichtbij Duurzaam of eerst kijken op www.dichtbijduurzaam.nl. Even de gegevens invullen en er wordt al meteen een heleboel duidelijk. Is de woning bijvoorbeeld überhaupt geschikt voor zonnepanelen?

Vervolgens komt een bouwkundig adviseur van Dichtbij Duurzaam langs voor advies op locatie, waarna de technische partners aan de klanten worden gekoppeld en de duurzaamheidsmaatregelen in gang worden gezet.

Kan prima in Coronatijd

Kan dat wel, advies aan huis in coronatijd?
“Jazeker, wij houden ons aan de richtlijnen van het RIVM”, aldus Ron Wolbert. “En dan is er nog best veel mogelijk. Adviseurs werken bovendien sowieso veel ‘aan de buitenkant’. Voor advies over zonnepanelen hoef je eigenlijk niet naar binnen. En het installeren ervan kan ook prima doorgang vinden natuurlijk.”
De specialisten van Dichtbij Duurzaam zijn bovendien nogal inventief geworden de laatste tijd. “Beeldbellen en WhatsAppgesprekken met klanten; dat blijkt prima te werken. Zo kunnen we ook advies geven, geen probleem.”

Tijd voor zonnepanelen

Er is momenteel best veel vraag naar duurzaamheidsmaatregelen, merkt Wolbert. “Mensen plegen veel onderhoud aan hun woningen nu ze daar de tijd voor hebben en denken daarbij ook na over de duurzaamheid van de woningen. Bovendien is dit een echte zonnepanelentijd. Het mooie weer komt eraan. Hoe vaker de zon schijnt, hoe interessanter zonnepanelen worden. Ook bij het schilderen wordt de vraag gesteld of het verstandig is om ook de juiste beglazing mee te nemen.”
Financiering, teruggave BTW en subsidie: al deze onderdelen worden geregeld en verzorgd door DBD. Voor de financiering hebben zij een samenwerkingsverband met de Rabobank.

Advies aanvragen

Benieuwd naar de mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing? Op www.dichtbijduurzaam.nl is alle info te vinden. Ook is daar de knop ‘check mijn woning’ te vinden waarmee al een globale indicatie kan worden gegeven. Een afspraak maken kan via [email protected] en 0541 222307.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.