Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Coronacrisis maakt radio luisteren nog populairder, ook in Twente

1620dj20jordy20goorman
DJ Jordy Goorman vanuit zijn studio.
Beeld: Twente FM

Twente – Er wordt meer radio geluisterd sinds de coronacrisis, blijkt uit onderzoek. Het is een beetje lastig meten, maar ook bij Twente FM merken we meer impact. DJ Jordy Goorman legt uit.
“Het is moeilijk in absolute cijfers te vatten omdat je technisch niet kunt meten of mensen de radio aan hebben staan en naar welk station ze luisteren,” vertelt de Jordy Goorman, dj van Twente FM. “Wat veelzeggend is, is de mate waarin gereageerd wordt op onze uitzendingen. We zien bijvoorbeeld een stijging in het aantal reacties per e-mail en verzoeknummers.”

En luisteren via internet, gebeurt dat bij Twente FM ook meer?

“In tegenstelling tot FM kan je dat bij stream wel goed zien. Daar is wel een voorzichtige stijging te zien.”

Volgens Spotify worden veel meer evergreens geluisterd sinds de mensen thuis zijn. Hits zijn minder in trek. Houden de dj’s van Twente FM daar rekening mee?

“Dat is een mooie ontwikkeling. Twente FM draait naast de populaire hits sowieso al veel evergreens en classics. We draaien vooral de herkenbare hits van de afgelopen decennia.”

Hoe houden jullie de luisteraars op de hoogte van het laatste coronanieuws?

“We zenden het landelijke ANP-nieuws uit, geven elke dag een corona-update en onze eigen nieuwsredactie komt met zeer veel Corona-gerelateerde onderwerpen. Vaak zijn dat minder leuke berichten, maar gelukkig zijn er ook veel mooie initiatieven die we vanuit onze nieuwsredactie graag uitlichten. Het echte Twentse noaberschap leeft echt op dit moment. Laten we niet vergeten dat het ondanks dat het voor veel mensen een moeilijke en lastige periode is, we als radiostation er vooral willen zijn voor de verbinding in de regio. Dus het nieuws uit de streek met ook vooral ruimte voor een luchtige twist op zijn tijd. Dat is immers ook de aard van de Twentenaar.”

Wat is de kracht van muziek?

“Het is maar net wat je nodig hebt. Muziek kan troost brengen, hoop geven, je opbeuren, gezelligheid brengen en ga zo maar door. Kortom, muziek is een hele persoonlijke emotie.”

Welke plaat vind je passend bij de coronacrisis?

“Een plaat die ik zelf in deze moeilijke tijden uit de mottenballen haal is ‘What the world needs now’ in de uitvoering van Tom Clay. Deze Amerikaanse radio-dj scoorde eigenlijk een geheel onverwachte hit met zijn bewerking van dit nummer van Jackie DeShannon door te verwijzen naar een aantal historische gebeurtenissen die grote impact hadden op de samenleving, zoals de moord op Martin Luther King en John F. Kennedy en hoe de liefde voor je naasten je er doorheen helpt.”

Over het luisteronderzoek

Er wordt sinds de coronacrisis veel meer radio geluisterd. Het Nationaal Luisteronderzoek NLO signaleert een stijging van de gemiddelde luistertijd sinds het begin van de coronocrisis met 7 procent (29 minuten). Radio luisteren gebeurt niet meer in de auto, maar juist thuis. Bovendien is er een toename van luistern via internet (ruim 12 procent). Luisteraars hebben behoefte aan nieuws én aan muziekvermaak, is de verklaring van de stijging.

Twente FM overal te beluisteren

Twente FM is te ontvangen in de gemeenten Tubbergen, Dinkelland, Losser, Oldenzaal en Wierden op 93.9, 105.6, 106.2, 106.5 en 107.4. Op www.twentefm.nl kun je de uitzendingen ook via de website luisteren, via het ‘uitzendknopje’ bovenaan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.