Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Zijn de grenzen nu open of niet?

1520grenscontroless
Wel of geen grenscontroles
Beeld: Twente FM

DENEKAMP – Is de grens tussen Nederland en Duitsland nu geopend of niet? Er heerst veel onduidelijkheid bij de inwoners van de grensstreek. Twente FM nam een kijkje bij de grensovergang in Noord Deurningen bij Denekamp.

Het is de laatste dagen nogal verwarrend: we lezen berichten over gesloten grenzen, maar ook over extra controles. Hoe zit het nou?

Donderdagavond is een Duits rapport van het Robert Koch Instituut verschenen waarin Nederland tot risicogebied werd verklaard. Dat rapport kon tot gevolg hebben dat de grens tussen Duitsland en Nederland gesloten zou worden, maar dat is niet gebeurd. De Duitse Bondsstaten aan de grens hebben maandag besloten om de grenzen open te houden maar hebben wel extra controles aangekondigd. Waar precies op gecontroleerd wordt, is onduidelijk. Ook wordt alle Duitsers gevraagd om Nederland te vermijden omdat Nederland als risicogebied wordt gezien.

Bij de grensovergang in Noord Deurningen was woensdagochtend 8 april weinig te merken van controles. Er stond wel een politieauto geparkeerd aan de Duitse kan van de grens, maar dat was het. Auto’s en vrachtverkeer met zowel Duitse als Nederlandse kentekens staken gewoon de grens over, over en weer.

Tot rond het middaguur, toen twee agenten uit de politieauto stapten en vervolgens steekproefsgewijs auto’s aan de kant dirigeerden. Een blik in de auto en een kort gesprekje met de inzittenden en de auto’s mochten weer verder. Waar op gecontroleerd werd, werd niet vermeld. Het was in elk geval geen coronacontrole; de agenten hadden bijvoorbeeld geen thermometers bij zich.

Twente FM sprak enkele ondernemers met winkels aan de grens en zij verwachten richting en in het Paasweekend veel meer controles, zoals de Duitsers ook hebben aangekondigd. “Maar waar op gecontroleerd gaat worden, dat weet eigenlijk niemand. Volgens mij is het meer ontmoedigingsbeleid. Dan krijgen dagjesmensen het vriendelijke verzoek om de grens niet over te steken,” aldus een van de ondernemers.

Onze reportage heeft dus een beetje een teleurstellende conclusie: veel is nog onduidelijk, maar het lijkt er op dat we de grens wel kunnen passeren. Je loopt alleen het risico dat er gecontroleerd wordt. Maar onduidelijk is waarop.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.