Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

NaturaDocet scoort met online colleges

1320natura20docet
Mulder en Meereboer tijdens hun online colleges.
Beeld: Twente FM

DENEKAMP – Reuze jammer dat museum Natura Docet Wonderryck Twente momenteel niet bezocht kan worden, maar Theo Meereboer en Eric Mulder maken er het beste van. Dat doen de directeur en de conservator met online colleges en die scoren heel goed op internet.
Meerenboer en Mulder maken sinds de Coronasluiting twee keer per week een live video in het museum. Meereboer filmt en stelt vragen, Mulder vertelt over bijzondere voorwerpen in het museum. Over de eland van Borne bijvoorbeeld, of over braakballen. Onderwerpen zijn er nog genóeg, stellen de twee.

Meereboer was nog maar net begonnen als directeur van het natuurhistorisch museum. “Allemaal plannen bedacht, moest het museum ineens dicht. Heel jammer, maar we gaan niet bij de pakken neer zitten. Er is genoeg te doen in het museum. Mijn plan om meer met sociale media te doen, kan ik bovendien nog gewoon uitvoeren. Het museum heeft namelijk ook een maatschappelijke taak en die gaat gewoon door, ook al is het niet open. Vandaar dat we online video’s plaatsen. En dat doen we nu met heel veel plezier.”

Het is bijna een komisch duo als je ze hoort vertellen over al het bijzondere wat te vinden is in het natuurhistorisch museum, maar de twee hebben gewoon ontzettend veel plezier in het maken van de films. Ze geven uitleg over natuurhistorische vondsten die dankzij hun video’s ineens reuze interessante voorwerpen blijken. “Ons plezier in ons werk willen we heel graag overbrengen aan het publiek. En kijk niet raar op als je ons over de neusharige wolhoorn hoort praten; dat is ons grapje. Op een gegeven moment hoor je het niet eens meer; dan klinkt wolharige neushoorn eigenlijk gek terwijl dat het juiste woord is.”

Hun enthousiasme werkt aanstekelijk. De uitzendingen worden goed bekeken en leveren heel leuke reacties op. Want wie wel eens uitleg van Eric Mulder heeft gehad in het museum, weet hoe levendig hij kan vertellen. En achter alle voorwerpen zit een bijzonder verhaal.

Terugkerend onderwerp is gekke bekken. “Die vinden we natuurlijk volop in de zaal met buitengewone beesten, maar ook in de tijdelijke tentoonstelling Terug naar de Natuur,” vertelt Mulder. “Maar die was nog geen week open en toen moest het museum dicht. Nu vragen we alle kinderen om zelf actief mee te doen met het onderwerp gekke bekken. Teken een dier met een gekke bek of trek zelf een gekke bek en plaats er een foto van; wees creatief en stuur ons de foto. Gebruik de hashtags #erggekkebekken en #naturadocet en wij maken er een mooie selectie van. Die komt in eerste instantie op Instagram en later – als het weer open is voor bezoekers – ook in het museum.”

Online colleges bijwonen

De online colleges zijn elke dinsdag en vrijdag om 16.00 uur te zien op de facebookpagina van Natura Docet Wonderryck Twente (@wonderryck). Je hoeft ze niet per se live te bekijken; op een ander moment kan ook.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.