Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Zo optimaliseer je je immuunsysteem

Jan20weda
Jan Weda
Beeld: Twente FM

DENEKAMP - Jan Weda legt uit: zó optimaliseer je je immuunsysteem.
Door Debby Kok-Koehorst

Jan Weda is fysiotherapeut, master manueel therapeut, personal trainer en is nu bezig met het voltooien van de Physis Academy Jaaropleiding. Hij adviseert graag over een gezonde levensstijl en ontvangt in zijn praktijk veel mensen die willen werken aan hun weerstand.

Kun je een griepvirus buiten de deur houden?

“Nou nee. Als het zover is, dan krijg je toch griep. Maar de ene persoon is er vatbaarder voor dan de andere, net zoals dat de ene persoon meer klachten krijgt dan de ander. Werken aan je algeheel herstellend vermogen, dát kun je doen om minder vatbaar te worden. Let wel: zelfs als je supergezond bent, kun je griep krijgen. Maar dan ben je na even flink ziek geweest te zijn, er weer snel bovenop om vervolgens weer vol energie verder te kunnen met je leven. Ben je niet zo fit, dan kun je de pech hebben dat je weken achtereen klachten houdt.”

Wat is van invloed op het algeheel herstellend vermogen?

“Als mensen bij mij in de praktijk komen om aan hun algeheel herstellend vermogen te werken, vullen ze een vragenlijst in over zes belangrijke onderwerpen. De zes domeinen heten ze.”

De zes domeinen zijn:
- Immuunsysteem
- slaap
- ademhaling
- stressniveau
- voeding
- beweging

Iedereen heeft domeinen die meer aandacht verdienen dan de andere. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld voortdurend moe en futloos. Dat betekent dat hun immuunsysteem heel hard aan het werk is. Door alle zes domeinen optimaal te laten werken, gaat het algeheel herstellend vermogen omhoog. Bedenk dat alle zes domeinen elkaar beïnvloeden. Als je slecht slaapt, is dat van invloed op je immuunsysteem en het kan veroorzaakt worden door verkeerde ademhaling of stress bijvoorbeeld.”

Waar moeten we sowieso op letten?

“Voeding. Darmen zijn het eerste afweersysteem van je lijf. Wie echter een slecht werkend immuunsysteem heeft, neemt toch stoffen op die daar niet horen. Kijk eens kritisch naar wat je eet. Eet je weinig groente en fruit? Of veel bewerkt eten? Daar doe je je lijf echt geen goed mee.

Sommige mensen zijn enorm gebaat bij het omlaag brengen van het aantal eetmomenten. Als je de maaltijdfrequente – en daar reken ik snoepen ook bij – omlaag brengt, geef je je darmen heel veel rust. Van zes naar drie maaltijden per dag gaan bijvoorbeeld, brengt je energieniveau naar een hoger level.”

Hoe belangrijk is slaap?

“Slaap je goed, dan herstel je goed en dan hou je je hormonen in balans. Het streven is 7 tot 9 uur ononderbroken slapen. Zorg voor een vast ritme; ga telkens op dezelfde tijd slapen. En ga ’s nachts niet uit bed. Tip voor wie beter wil slapen: oefen op je buikademhaling. Het kan even duren voordat je het onder de knie hebt, maar het is heel effectief.”

Hoeveel moeten we bewegen?

“Sowieso de aanbevolen 30 minuten per dag natuurlijk, maar ik ben groot voorstander van extra inspanning. Twee tot drie keer per week extra aan kracht en conditie werken is van grote invloed op je hart- en longfunctie. Je bewijst je lijf er een zeer grote dienst mee.”

Hoe groot is de invloed van stress?

“Krijg je een verontrustend bericht te horen? Dan gebeurt er ineens een heleboel in je lichaam. Je lijf draait op volle toeren, je hormonen maken overuren en je lijf komt in een ‘fight- en flightflow’ terecht. De neiging om te vechten en te vluchten dus. Je belandt in een soort alarmfase.

Herken je hierin de manier waarop je in paniek raakte door de berichtgeving over Corona? Dat is precies wat stress met je doet. Bedenk echter dat stress grote invloed heeft op de zes domeinen die zo cruciaal zijn voor je algeheel herstellend vermogen. Blijf niet te lang op dat hoge stressniveau zitten; je werkt het ziek worden er juist mee in de hand.

Kalmeer. Ga bijvoorbeeld met ademhalingsoefeningen bezig, daarmee komt ieder lijf tot rust.”

Wil je meer tips van Jan Weda? Een afspraak maken kan via 06 23318959 of www.janwedda.nl.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.